Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 07 Дек, 2019 1:37 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа
Post new topic Reply to topic  [ 31 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 29 Юни, 2004 2:32 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
1. Съдържа антиоксидантите е 320 и е 321, които са канцерогенни
2. Съдържеа фосфатидни концентрати, които разрушават червените кръвни телца

Ето и малко история: През 1869 година един френски химик изобретява маргарина като заместител на скъпото и дефицитно заради чумната епидемия тогава масло. Произходът на името е от гръцки и означава перла, защото в началото е бил твърд, бял и лъскав. Той се е произвеждал от говежди мазнини, мляко и парченца овче и краве виме :oops:. През първите години на миналия век химиците са открили начин да сгъстят течни масла с хидрогени с помощта на метални електроди и топлина. Постепено за производството му са започнали да употребяват растителни и рибни масла. С напредъка на химията, започват да се слагат добавки които подобряват вида, способността му да се маже и аромата му. Постепенно от храна за бедните маргаринът се превръща в :"здравословна алтернатива" на маслото.

Още няколко мнения по темата:
Code:
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueId=758&sectionid=7&id=00003
http://www.protos.bg/diabet/vd/i109/vd_i109_10.html


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Юни, 2004 3:21 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Я виж ти, перла! И в нашия фолклор бисерите са наричани "маргарит" - обикновено някоя лишена от любов девойка рони ситен маргарит :cry: , т.е. плаче с чисти бисерни сълзи. Много се интересувам от етимологията на наименованията на кулинарните продукти - тя дава много информация за произхода и приложението им. Така че, ако някой знае нещо, казвайте!
По едно време съвсем бях изхвърлила маслото от кухнята в полза на маргарина, което се оказа голяма грешка. Мислех, че е изцяло на растителна основа - такива бяха рекламите, а това съвсем не било вярно. Пълна химия. Освен това чух от специалисти, че дори маргарините, на които пише "за готвене и пържене" въобще не са пригодени за тази цел и над определена температура образуват вредни съединения.
От друга страна има противоречиви мнения и за растителните мазнини - едни твърдят, че по-грубите и нерафинирани са по-полезни, други точно обратното. Кое ли е вярно :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Юни, 2004 4:24 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Естествено че НЕРАФИНИРАНИТЕ продукти са много по-полезни от рафинираните без изключение. Защо? Ами много просто - за да се рафинира даден продукт: олио, захар, ориз, се използват химикали за рафинирането. Те обаче съвсем не са безведни. Самите рафинирани продукти съдържат много по-малко ценни вещества от нерафинираните. Това се отнася и за брашната, грисовете с по-малко съдържание на трици (< тип 500), както и за продуктите произведени от тях. Да не говорим че тестото за пица, например, е много по-вкусно с брашно тип 1150, отколкото с тип 500. А за пълнозърнестите - там вече е друга тема.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юли, 2004 3:52 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 02 Юни, 2004 12:21 am Сря
Мнения: 28
Преди години в къщи се завъртя една книжка "Хранене на бебето и малкото дете" с автор доц.доктор забравих коя - педиатър-диетолог, и дамата категорично отричаше маргарина като храна подходяща за дете, тъй като макар и с растителен произход, и следователно несъдържаща и капка холестерол, въпросните растителни мазнини са хидрогенизирани и имат свойството да се отлагат по стените на кръвоносните съдове, и за разлика от "лошия" холестерол са неразтворими за полиненаситените мастни киселини - чистачите на кръвоносните съдове, на които са богати зехтина и рибните мазнини.

Това мнение не е изолирано, тъй като личния ни лекар, на профилактичния преглед на който ни покани (с което си действие замалко да ни разболее - шок и изненада), след като се запозна с фамилната анамнеза на половинката ми (предлазположеността към сърдечно-съдовите заболявания е наследствена), препоръча при хранене в семейството да намалим приема на сол и животински мазнини, да ядем повече риба и никакъв маргарин!

Две независими мнения на специалисти - за мен е достатъчно да изхвърля въпросния продукт от кухнята си!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2006 11:23 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
И тъй имам нова питанка, палмовото масло ,което предимно използваме за пържене на ароматни картофки ,бивайки неживотинска мазнина- значи ли ,че се рафинира по същия начин..и респективно е толкова вредно ,колкото и маргарина?


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2006 11:52 am Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Така трябва да се прави палмово олио според FAO:
http://www.fao.org/documents/show_cdr.a ... 355e04.htm

Conversion of crude palm oil to refined oil involves removal of the products of hydrolysis and oxidation, colour and flavour. After refining, the oil may be separated (fractionated) into liquid and solid phases by thermo-mechanical means (controlled cooling, crystallization, and filtering), and the liquid fraction (olein) is used extensively as a liquid cooking oil in tropical climates, competing successfully with the more expensive groundnut, corn, and sunflower oils.

Обаче какво е маргарин?
Ако се имат предвид тия боядисани и витаминизирани майонези по суперите, те НЕ СА маргарин, а халварин или там каквото име са им дали конкретните производители. Правят се от смес на животински и растителни мазнини с емулгатори - яйчен прах и напоследък соев лецитин.

Маргаринът е нещо съвсем друго - продукт на хидрогенизацията на течни мазнини, обикновено растителни, но може и рибни, че и животински под високо ( 500 - моя грешка! 15 ата) налягане с цел да се превърнат в твърди мазнини.
Процесът е измислен в Германия някъде 20-тте години.
По мое време все още продаваха ГДР-ейски и съветски маргарин - не можеха да се отличат от краве масло.
Съветският беше във форма на тротилова пресовка - точно като кутийка за билкови чайчета, а ГДР-ейския - в подобни на днешните пластмасови кутийки, но по 250 грама.
Изял съм промишлени количества.

Съвременните маргарини се използват главно в производството - не съм виждал истински маргарин на пазара.
Тук не става въпрос за търговската марка МАРГАРИН, чиито права немците още държат и имат постоянно караници с руснаците - вторият голям производител, поне доскоро.

А тези халварини, които по инерция наричаме маргарин са безвредни, някои от тях и вкусни - за всекиго има подходящ модел.

Та за кой модел иде реч че е вреден, щото рецептурите им( пише ги на опаковката) са различни?


Last edited by yosif on 06 Апр, 2006 2:19 pm Чет, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2006 1:16 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Значи не става дума за "модел" маргарин..става дума за маргарина изобщо и за начинът на производтво- така нареченото "хидрогениране".Или по-точно благодарение на този процес се получават "транс-мазнините", които са така вредни.Да не говорим ,че бъка и от други болкуци.. :evil: . И ако чуя г-н Звездев още веднъж да каже "използваме маргарин за по-здравословно"..ще си счупя телевизора!! :roll: Или пък гнусните реклами на "Калиакра".. :x

Значи понеже малко бързам само ще ти дам 1-2 линка, за информация.
От Уикипедия, и тук малко

"През последните години в специализираната литература се появиха съобщения за някои странични ефекти, имащи връзка с консумацията на маргарини.

Здравните проблеми се дължат на съдържащите се в маргарините т.нар. транс-изомери на мастните киселини. Те затрудняват биосинтезата (производството от организма) на арахидоновата мастна киселина (имаща отношение към растежа), както и метаболизма на другите мастни киселини. Намаляват чувствителността на клетките спрямо инсулина. Увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези научни факти наложиха промени в технологията за производство на маргарини. Процесът на хидриране бе заместен от преестерифициране и фракциониране, при което се получава ниско съдържание на транс-мастни киселини в крайния продукт. "


А, това е от тук


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2006 1:48 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Точно това казвам - в България не се продават хидрогенирани мазнини - те са сравнително скъпи.
Използват се само в производството - например хилядолистно тесто и прочие.
"Маргарините" по суперите са емулгирани течни растителни и животински мазнини - майонези, най-общо казано - нямат нищо общо с маргарина.
Някои имат и мляко в състава си, общо взето всички имат доста вода.
Тези, които имат някакъв процент хидрогенирани мазнини си го пише на кутийката - например прочутият български, да не му казвам името.
Но "някакъв процент" щото процесът хидрогениране е скъп и съответно продуктите на тоя процес са скъпи( по-долу пише: 1400 kPa (200 psi)
П.П. Използвал съм гръцки маргарин - хидрогенизиран зехтин - прилича на паркетин и уханието му е съответното.
Обаче като се опекат курабийките всякакъв страничен аромат изчезва - масово се използва в Гърция за печива вместо краве масло.

Така се прави днес маргарин:
http://en.wikipedia.org/wiki/Partially_ ... etable_oil
Increasing the pressure at which an oil is hydrogenated reduces trans fat formation. Researchers at the United States Department of Agriculture applied 1400 kPa (200 psi) of pressure to soybean oil in a 2-litre vessel while heating it to between 140°C and 170°C. In a standard 140 kPa (20 psi) process of hydrogenation, the result is about 39.7% trans fat by weight compared to 16.6 to 17.9% using the high pressure method.

Blended with pure soybean oil, the high pressure processed oil produced margarine containing 5 to 6% trans fat which could qualify for a label of zero grams of trans fat. (Eller, et al., 2005)

П.П. Аз си ям краве масло и свинска мас и ми е много добре. Поне не се шашкам през пет-десет години като току възхвалат или отрекат нещо.
Да живее холестерола!!!
Нямам спомени откак сме отделно семейство да съмн купувал халварин, не знам даже децата ми дали са кусвали такова нещо освен в някоя готова закуска или курабийка.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2006 3:29 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Аха, мерси за информацията..значи аз погледнах няолко марки на всички пишеше..растителни мазнини,втърдени растителни мазнини,добавени..дрън..дрън..богато на дрън-дрън..значи тази втърдена мазнина не е хидрогенирана, а по какъв начин точно е втъврдена?Защото от рекламата на един маргарин ни обясняват колко са полезни растителните мазнини особенно за подрастващите (за което не споря естествено.. ;) ), и колко е богат техният продукт на въпросните вещества. :roll: Значи въпросът ми е тогава до колко са "полезни'' тези втвърдени растителни мазнини..и до колко се губят естествените полезни вещтества в процеса на обработка..?

И дори наистина да няма хидрогенирани мазнини ..бъкат си от други боклуци, пък и не миришат никък апетнитно (този гръцкия съм го виждала, но никога не ме е изкушавал и не съм купувала) .Преди да отворите темата за "българските масла" ,аз купувам основно немско..и съм доволна. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2006 3:40 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Що се пените за тези маргарини? Папкайте си мАсълце! Тъй де! Искате хем пръст едикъде си, хем душа в рая! Не става тая работа, щото тая работа не е като оная!


П.П. В Германия видях за пръв път ин май лайф маргарин от маслини. Тук да сте виждали? Не обърнах много внимание какво пишеше на етикета, но ми прозвуча заинтригуващо - да си мажеш зехтинец на филийката без да се окапеш. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2006 3:43 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Точно за този маргарин говори Йосиф,втвърден зехтин..погледни в по- големите супермаркети, при маргарините. :)
Аз не се пеня бе..отдавна не ядем маргарин.. :) , питанката беше за палмовото масло, но работата малко се отнесе.. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2006 5:10 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Да живее кравето масло, суроватъчното масло и свинската мас.
маргарина да си го мажат юропейците и юропейките :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2006 5:30 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...П.П. В Германия видях за пръв път ин май лайф маргарин от маслини. Тук да сте виждали? Не обърнах много внимание какво пишеше на етикета, но ми прозвуча заинтригуващо - да си мажеш зехтинец на филийката без да се окапеш. :mrgreen:


Това и аз го обичам, но според Мъжа, това е най-скъпият маргарин на света :twisted:
Как се прави в домашни условия (за глезльовци и глезли): в кутийка се сипва хубав зехтин (екстра върджин) и кутийката се слага в хладилника (където се стяга за известно или по-скоро за неизвестно време). Voila!
След това се маже върху филии и се примлясква доволно :P

От маргарина, за който говориш, Алеко, сме изяли няколко килограма :oops:, но това си е чист маргарин, с добавка на зехтин... Много е вкусен, но не е натурален продукт, като гореописания.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2006 7:38 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
От маргарина, за който говориш, Алеко, сме изяли няколко килограма :oops:, но това си е чист маргарин, с добавка на зехтин... Много е вкусен, но не е натурален продукт, като гореописания.


Не мога да се закълна, но на този, който видях в Германия, май пишеше 100 % зехтинен маргарин.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2006 8:01 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Ако е пишело така, значи най-добре да си направиш по Бисквиткината технология. И ще имаш помаче. екстра върджин и каквито си искаш видове маргарин ;). Най-малкото ще си сигурен какъв е съставът му.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 5:03 pm Чет vegetarianec, Е320 и Е321 не са антиоксиданти, а консерванти, които наистина са канцерогенни. Антиоксидантите са едни от най- полезните вещества в клетката, защото се свързват със свободните радикали /те са вредни, токсич-ни/ и ги обезвреждат. Много мощен антиоксидант е например витамин С.
Що се отнася до маргарина, чувала съм, че макар да не съдържа холестерол, спомага за натрупването му по стените на кръвоносните съдове. :lol:


  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 5:48 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Teodora написа:
Много мощен антиоксидант е например витамин С.
Според Еднокракия Джо (дипломиран лекар) е най-мощният анти-оксидант.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2007 9:26 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
ако се съди от края на статията, дето я е дала ludetina

Quote:
По тази причина от средата на 90-те години на 20 век производителите на маргарин са започнали да намаляват съдържанието на трансмазнини в своите продукти. В много случаи съдържанието е паднало под това на обикновеното масло.


положението не съвсем черно-бяло :)


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2007 11:50 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Черно, бяло или сиво е ясно, че без маргарин не може (например за Хрушчовско тесто), но трябва да избягваме да го даваме на малки деца, а ние да го употребяваме по-рядко.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2007 12:45 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Абе май може, някъде изведох формула за заместването му с масло, олио и кисело мляко...


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Мар, 2007 12:34 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
biskvitka написа:
...някъде изведох формула...
Ех, ти, Кюри на съвременната кулинария ;).


Teodora написа:
vegetarianec, Е320 и Е321 не са антиоксиданти, а консерванти...
Сведенията в интернет показват, че брат Веги не е сбъркал:

Консервантите са от е200 до е299
От е300 до е399 (където спадата и горните два) са антиоксиданти.

Източници:

http://www.ansuz.ru/polez_sovet/dobavki_e.htm

http://www.chemsoc.org/ExemplarChem/ent ... idants.htm

http://www.irishstatutebook.ie/ZZSI148Y1973.html


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Мар, 2007 3:24 pm Съб MR.LAZY написа:
Консервантите са от е200 до е299
От е300 до е399 (където спадата и горните два) са антиоксиданти.
"MR.LAZY", вие сте прав, явно аз греша. Само не ми стана ясно как антиоксидантите , които са изключително нужни за клетката едновременно са и канцерогенни!


  
 
Сготвено на: 03 Мар, 2007 4:06 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Тези двата антиоксиданта са синтетичен заместител на витамин Е, поради което явно не са чак толкова полезни.


Last edited by MR.LAZY on 26 Апр, 2007 9:19 am Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 3:42 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 26 Апр, 2007 2:04 am Чет
Мнения: 1
И аз се зачудих по въпроса на Teodora и кого да питам - Google;) - оказа се, че Е320, Е321 наистина са антиоксидантни консерванти - предпазват *маргарина* от въздействието на кислород. За Е320, Е321 съществували сериозни съмнения за канцерогенен ефект - това показали пробите с високи количества от тях върху лабораторни животни. Много е вероятно отдавна да са забранени вече за употреба (това зависи от държавата, при всяка е различно). Прочетох и съдържанието на маргарин "Калиакра-Classic", с какъвто разполагам в момента и.. нищо вредно не намерих там, нищо!
Затова продължавам да съм си -ЗА- употребата на маргарин.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 9:21 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
dreadx написа:
Прочетох и съдържанието на маргарин "Калиакра-Classic", с какъвто разполагам в момента и.. нищо вредно не намерих там, нищо!
Затова продължавам да съм си -ЗА- употребата на маргарин.
Как разбра, че няма нищо вредно? Самият процес по хидрогенизация (втърдяване) на маргарина е вреден. Но, всеки решава за себе си.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 31 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB