Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 02 Юни, 2020 4:56 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 10 Фев, 2006 10:33 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ГРИП А (H5N1) ПРИ ПТИЦИТЕ И/ИЛИ ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ХОРА

1. Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с живи и видимо здрави, както и с болни, или умрели домашни птици. Да не се пипат предмети и повърхности, замъресни с птичи изпражнения или секреции.

2. Да се избягват изобщо всякакви контакти с диви птици. Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А (H5N1) сред дивите водоплаващи птици стриктно да се спазва забраната за ловуването им.

3. Както при всички инфекциозни заболявания, основна предпазна мярка е спазване на обичайната хигиена и най-вече често и внимателно на ръцете със сапун и вода в продължение на 15 - 20 секунди. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце.

4. Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход. При проготвяне на храната всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, трябва да бъдат много добре обработени термично (достатъчно висока температура за достатъчно дълго време), което гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.

5. Когато се приготвя храна, трябва да се спазват определени хигиенни изисквания:
  • Суровото месо трябва да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни. Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни (сготвени или такива, които се консумират сурови);
  • Да не се пипа нито сурова, нито сготвена храна, преди да се измият ръцете;
  • Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка;
  • Всички продукти от птичи произход трябва да бъдат добре обработени термично (висока температура, за достатъчно продължително време). Да не се консумират сурови и рохки яйца;
  • Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете;
  • Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвянето на ястия, които не подлежат на термична обработка.


6. След обработка на сурово птиче месо и яйца, които може да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми), ръцете, използваните съдове и повърхности трябва да се измиват веднага със сапун и вода.

7. Самонаблюдение за поява на симптомите, типични за заболяването при човек - респираторни или инфекция на очите (повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит), в рамките на 10 дни след евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици, или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).

8. При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане, или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с контакт с болни птици или с пребиваване в заразена зона преди началото на заболяването, за местата. които са посещавани, за директен контакт с птици, или болни и съмнително болни от птичи грип лица.

9. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаване на диагнозата.

10. За предпазване на близките контактни лица болните трябва да спазват добра хигиена на ръцете. По възможност да използват марлена маска, а като кашлят да закриват устата си с ръка, да използват еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.

Тези препоръки подлежат на актуализиране, в зависимост от развитието на епидемичната ситуация.

Издава Столична РИОКОЗ


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часаПодобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB