Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:51 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 39 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Какво е Вашето отношение към генно-модифицираните храни?
по-скоро положително 28%  28%  [ 7 ]
по-скоро отрицателно 68%  68%  [ 17 ]
безразлично 4%  4%  [ 1 ]
Total votes : 25
Message
Сготвено на: 04 Юни, 2004 2:30 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Доста наболял проблем напоследък е въвеждането на генно-модифицирани храни в масовата продукция и в магазинната мрежа. Европейският съюз наскоро разреши вноса на ГМ продукти, а в Америка това е утвърдена практика.

ГМ храните са на другия полюс на т.нар. органични продукти, които са декларирани като напълно естествена продукция и много хора ги смятат за значително по-здравословни и 'истински' . Факт е, обаче, че те са доста по-скъпи от ГМ храните... та така, какво е вашето мнение по този противоречив въпрос?

Мисля, че е интересно, защото това обхваща не само кулинария, но и биология, етика, политика и какво ли още не...


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2004 1:30 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Темата е много важна. Ето още по нея.


Last edited by MR.LAZY on 04 Окт, 2004 6:48 pm Пон, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юли, 2004 4:08 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Вече ще си правим такос не с царевица, а с NK603, вижте тук.
А кой знае и досега с какво сме ги правили... :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2006 2:40 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Днес по кю-то получих този линк, от които се разбира, че 8-ми април е обявен за Световен ден срещу генетично модифицираните организми.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2006 2:45 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Честно да си кажа, все ми е тая.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2006 3:27 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Първият по-известен, който се е занимавал с генно модифициране на растения е др. Мичурин :mrgreen:
Е, не е стигнал баш до отделен ген, но добре ги е кръстосвал и опрашвал.
Братовчед на дядо ми се занимаваше с мичуринство и като малко дете съм си късал круша от дърво, на съседмния клон на който бяха ябълки и прочие мешавици, но не си ги спомням.
Ако има търновчани, сигурно са чували за Христо Пангелов - екс мирови съдия и мичуринец.
На мястото на градината му днес една грозна панелка, но едно дръвче беше оцеляло когато последния път ходих там - някаква джанка съ сини сливи на съседните клони :mrgreen:
Та олелията с генномодифицираните храни е чисто търговска война.
Победителите са известни.
Сега се сетих и за българските телета дето са от десетина татковци-бикове :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2006 6:37 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Е, вече отдавна са стигнали до отделните гени.
Резултатът е очевиден - българите по хамерика и западна европа сънуват български плодове и зеленчуци. Това, което масово се продава няма вкус - чудели сме се, ако хапнем нещо със затворени очи, ще познаем ли какво е.

А цените на органик храните / немодифицирани / са с пъти по-скъпи.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 11:23 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
лоша работа са ГМ храните, но по-лошото е, че тук нямаме представа колко от тях ядем. бравос на ЕС за строгите закони, ама вижте как хамериканците успяха да ги осъдят, че някои страни изцяло ги забранили. явно няма спасение. ами предстоящите нано-храни? хм, май накрая Т. Пратчет ще излезе прав "боклучава храна, направена от истински боклук" :x


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 11:34 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Така, набързо да обясниш какво им е лошото, освен че някои не ги намират вкусни.
Или ония дето ги разработват мислят да избият половината човечество, или да го подчинят незнайно как :roll:

Иначе изявленията звучат като заклинания...

Така, нещо като аргументи?
Само да не започне приказка за кръвожадни домати или гигантски мачкащи всичко пиперки :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 11:40 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това ми напомня за един стар научно-фантастичен филм с Чарлтън Хестън, казваше се "Soylent Green".

Image


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 2:47 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
Така, набързо да обясниш какво им е лошото, освен че някои не ги намират вкусни.
Ами нека ти споделя няколко причини поради, които някои хора ги намираме за лоши:

1. Няма категорично доказтелство, че ГМ продукти не оказват влияние на неГМ-ните такива. Става въпрос за репродукция, изменения на поколенията и т.н. Те и цигарените производители си твърдят, че цигарите са безвредни, ама всички останали знаем колко са безвредни, но това е друга тема, само за подсилване на ефекта.

2.
yosif написа:
Или ония дето ги разработват мислят да избият половината човечество, или да го подчинят незнайно как :roll:
Тук позна за второто. Първото още не може да бъде доказано или отхвърлено. Как става подчиняването? Много просто: ГМ продукти са безплодни т.е. не дават поколение. С други думи, ако засееш царевица, това което събереш ще трябва да го изпапаш всичкото, щото зърната не стават за засаждане. Усещаш ли накъде отиват нещата? Веднъж започнал да купуваш ГМ продукция (а производителите се броят на пръстите на ръката) искаш не искаш ще трябва да се обърнеш следващата година към тях, за да сееш. А с течение на времето, зарибени от ниските цени и сравнително добрия добив, почти няма да са останали производители на "нормални" храни. И ако това не е икономическа зависимост, здраве му кажи. Да не говорим, че като изчезнат "нормалните" храни, производителите на ГМ такива, ще могат да си определят цени, каквито душа им сака и тогава дупе да ни е яко!

yosif написа:
Само да не започне приказка за кръвожадни домати или гигантски мачкащи всичко пиперки :mrgreen:
Само десетки години ни делят от постигането на такива резултати. Опитът до момента показа, че природата (или Господ го наречи) "отхвърля" всякаква външна намеса в еволюцията на човека, животните и растенията.

Колкото до "генетика" товарищ Мичурин, човекът просто е чифтосвал к'вот му падне с к'вот му падне. Това си е естествен процес и "грандиозните" му резултати го показват. Затова и повечето хора ще го запомнят като старото име на Царево, отколкото като великия ботаник Мичурин.

Алеко, за какво се разправя този филм?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 3:09 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Алеко, за какво се разправя този филм?


Нев Ьорк, 2022 г. Петролна криза, хранителна криза, безработица. По улиците, мръсни и сиви, се тълпят опърпани гладни хора, чакащи да мине камионът и да им раздаде "Сойлент грийн" (СГ), храна, направена от планктон.

Чарлтън Хестън е полицай, който разследва убийството на висш шеф на компанията, която произвежда СГ. В шикозния апартамент на жертвата открива истинска храна, вода и бутилка бърбън. И защото е нормално ченге, ги задига и прави угощение за себе си и приятеля, с който живее - възрастен ерудит (Едуард Дж. Робинсън). Старецът му разказва непрекъснато за отминалите времена, когато на земята е имало гори, животни, чист въздух и бистра вода.

В хода на разследването полицаят разбира, че СГ се произвежда от човешко месо.

Преди това старецът отива да умре в специален център за умиране, където изпълняват последното желание на всеки. Той си поръчва 6-тата симфония на Бетовен и кадри от тучни ливади и птички.

Изобщо - филмът е ужасно мрачен и няма хепи енд. Правен е 1975 г., 1-2 години след първата световна петролна криза, когато арабите решиха да вдигнат цените на бенДзина. Помня, че в Германия тогава имаше забрана да се карат личните автомобили в неделя.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 3:48 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Какво да кажа. Ноу комент!


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 5:06 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
По отношение на посевните материали отдавна е така - който иска добиви ходи при американците - включително и Добруджа е засята с тая пшеница дето вдига 1000-1200 кг от декар, нищо че по вестниците все пишат за лоши реколти и ниски добиви.

По отношение на безплодието може би така е по-добре - естествен ограничител на кръстосването с неГМ растения и животни - аргументът просто е самозавързан.

Имах предвид подчинението на отделния индивид, а не на икономическата страна на въпроса - каквито опити са правени 70-тте години от ЦРУ :mrgreen:

Общо взето това е параноя и добър повод да продават скъпо и прескъпо "нормални" храни.

Според др. Дарвин, който го 'важава, де, всяко по-сложно същество може да изяде всяко по-просто без колебание и съмнения. Знае се че се ядат и себеподобни без особени проблеми, освен угризения на съвестта :mrgreen:

Та пак ще река - някакви аргументи?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 5:12 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
Та пак ще река - някакви аргументи?
Това все пак е кулинарен форум. Ако ти трябват аргументи на форума на БАН със сигурност има в излишък.

Тук всеки е свободен да изрази мнение и моето и на Куцото пиле, е че се страхуваме от ГМ храните. За това не е нужно да прилагаме аргументи.

Ако на теб не ти пречи, консумирай ГМ храни и сурови яйца - изборът как да се гътнеш е твой :mrgreen:.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 7:20 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аааа, това за суровите яйца вече ми писна! Ще си ги ям пък!


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 7:26 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Да. Но все пак в един форум, в който така или иначе се говори за такива важни неща като храната и се чете и от много гости, не трябва да се оставят висящи въпроси.
Разбира се, изводите всеки прави сам и решенията взима сам какво да яде.
Искам само да посоча, че дяволът не е толкова черен.
И в подкрепа ще се обърна директно към др. Хендел, който е измислил гените :mrgreen:
Правил е абсолютно същото със своите експерименти - отначало, разбира се без много да проумява какво става - кръстосвал е грахчетата така, че да избие определен ген - точно това, въоръжени с най-съвременни инструменти правят генните инженери - "цепят" гени и ги "зашиват" където си мислят, че ще е добре - много по-бързо и в големи мащаби. Това е правил и др. Мичурин - установил е кое с кое може да се кръстоса и не странните крушо-ябълки и прасково-сливи са най-важното, което е направил - направил е стотици студоустойчиви сортове, които да виреят 10 градуса по на север в Русия - пак по този метод - търсене на съответстващия ген и кръстосване, докато почне този ген да доминира - естествено това е ставало бавно - десетки години селекция.
Неотдавна мина и въпроса с клонирането - цветя се клонират от десетилетия - успяват да покрият разходите по клонирането. Сега клонират зеленчуци. С животните нещо не потръгна - доста скъпо е още.
За българските телета - познавам човека, който "държи" 28-тте осеменителни депа - увлекателно и като за овчарче ми обясни, че понякога успяват да купят само два породисти бика и то единия обикновено не могат да го излъжат - та всички теленца в българия са братя по баща за съответния период. Е това ако не е генно инженерство!
Точно така стои и въпроса с генномодифицираните храни - има дискусия, всеки има своите за и против.
Въпросите са по-скоро теологически - дали да се мешаме на господ, както и чисто икономически - трябва да се нахранят милиарди.
Едва ли ще останем остров в морето на ГМ-храните, още повече тук във форума научих прясната вест, че ЕС се е пробил на тая тема...


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 7:38 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Всъщност съм абсолютно съгласен с Йосиф. Бъдещето е в това, няма какво да се лъжем. И ако искаме да папаме само еко-храни, трябва да изтребим три четвърти от китайците и половината индуси, че иначе няма да има с какво да ги нахраним. Говоря в глобален мащаб, а не само за нашата си малка България.

Но въпреки че сме малка страна, селското ни стопанство още дълги години няма да е в състояние да ни изхранва. Така че ще трябва да се внася или от чужбинско, или ще трябва и тук да се търсят по-изгодни финансово начини на земеделие, в това число и ГМ царевица, жито, боб (за конете :mrgreen: ) и т.н.

Сериозно искам да противореча на всички, които виждат в генното инжЕнерство поредния капиталистически заговор, целящ да пороби икономически целия свят. Изобщо тези теории за заговори и т.н. са ми втръснали до гуша! Хората търсят начин как да изкарат по-добър добив от един декар площ. Какво предпочитате - изкуствени торове, от които да ви окапат косите, или ГМ?

Хайде стига!

А, и още нещо. Предпочитам да умра сит, а не от глад или жажда!!!


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 9:20 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Проблмът с ГМ храните не е в това, че са вредни или не. Теорията за капиталистическото заробване също е само теория. Аз, а и не само аз, съм притеснен, че не е минал достатъчно дълъг период, в който да бъдат излседвани последствията от ползване на ГМ продукти. Ако в период от 50 години, например, се докаже, че наистина няма проблем - ОК. Но генното инженерство е на двайсетина години. Йосиф не бъркай Калофер с Калифорния. Селектирането на нови сортове растения няма нищо общо с генното инженерство. Поне не и на нивото, на което се "предизвикват" промени в съответните организми. Мичурин няма нищо общо с генното инженерство и ГМ продукти. При селекцията има естествено смесване на гени, при ГМ продуктите, това се прави, "насилствено". Например вкарване на гени от студолюбив вид риба в домат. Това е... антиприродно.

Моите 2 ст'инки по темата.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2006 10:06 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Това, че такъв ген "работи" и в новия организъм говори само едно - достатъчно са универсални - като "тухлички" - натам слизаме към атомите.
И възниква един интересен въпрос, който сигурно има своя отговор - разпознават ли се гените от какво Дживотно са взети? Вероятно струкрурата им е уникална - наредбата там на белтъчните остатъци, но щом носителят на студоустойчивостта от риба може да се прехвърли в растение? И пак да "работи" каквото трябва?
Не са ли гените уникални, но и достатъчно универсални, в смисъл където и да са "зашити" определят свойствата, чийто носител са.
Инак съм съгласен, трябва да улегне това, да му минат годините, най-вече да свикнем че друго няма :mrgreen: за ядене.
Все пак пием водка от нефт - най-чистият и евтин спирт се синтезира от природен газ и от артъците от съпътстващите нефта и нефтопреработката газове, известни като пропан-бутан. Това не е градска легенда, по-скоро е публична тайна. Както се кълняха, че съветската водка се вари от жито, а се оказа, че до всеки завод за дъски и греди е имало завод за спирт - утилизация на трески и талаш :mrgreen:
Пак ще натвърдя - тия, които мислят и правят новите неща в никакъв случай не са масови убийци, макар да са движени и от комерсиални цели и се надявам добре познават рисковете и много внимават.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 3:01 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
по повод на аргументацията против ГМ-тата - един пример, който намерих в нета беше за вкарването на гени от бразилски орех в соя (ако не се лъжа, може и пшеница да е било). въпросния орех много често предизвиквал алергични реакции, разбрах. и какво станало като започнали хората да похапват соеви продукти с въпросния ген? ами алергични реакции станали, а както знаете, някои от тях могат да са с фатални последици.
освен това, ГМ културите водят до засилена употреба на пестициди. да, може и странно да звучи, но като се "взаимоопрашат" с околните плевели, какво започваме да си имаме? ами хербицидно устойчиви плевели и т.н. по спиралата.
апропо, моя позната живееща в Големия задоеански брат винаги като се върне тук отслабва с по пет шест кила - нали там не може да си позволи органични продукти.
като изключим чудесната приказва за изхранването на гладните, какви са аргументите в полза на кръстоската, примерно, между лук и медуза? щото наскоро англичаните точно такава направиха, за да съдавали любов у децата към ГМ храните :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 3:19 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Ако зачекнем алергиите...
Много хора не могат да куснат ягоди, шоколад и прочие саде органични храни.
Колкото до плевелите - сега на мода е един плевел - див ориз, а най-скъпият плевел е черният ориз.
Хората похапват от векове щир и елда - все плевели в едно отношение, а в друго - храна.
Обобщенията са коварни :mrgreen:
Истината е една - в резултат на промишлените технологии и консервираните храни средната продължителност на живота пресз последните 60 години се е увеличила от 44 до 74 години - с цели 30 години - голямо тровене е паднало...


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 3:28 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
да, обобщенията са вредни и това включително ;)
аз обаче не говорех за плевели по принцип, а за плевели влезли в интимен котакт с ГФМ културите. във връзка с алергиите, да, има купища алергии, но точно там е проблемът - човек си знае, че не бива да яде орехи например и си купува да кажем соева кайма, в която има гени баш от орехи. тоест, получаваш алергичен пристъп от неочаквано място.
вярно, продължителността на живота се е увеличила, ама пък заедно с нея и болестите, нали? не че споря за ползите от напредъка в технологиите. както вече беше казано - всеки си има мнение, ти искаше някакъв аргумент, аз дадох само един от възможните примери


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 3:34 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Само да не чуе някой ботаник, че който и да е плевел може да се опраши с каквато и да е житна култура.
Бе, те жито със жито трудно се опрашват.
Няма такива филми като междувидови опрашвания...
А и нали ГМ-тата не даваха поколение противни богу, както каза шефа?
Как тогава ще се опрашат като са безплодни и какво ще родят?
Малко така освен аргументи и мисъл да проличи?


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2006 8:46 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
А и нали ГМ-тата не даваха поколение противни богу, както каза шефа?
Как тогава ще се опрашат като са безплодни и какво ще родят?
Значи пшеницата, която продават, не може да дава поколение с търговска цел (икономическо подчиняване), а не защото е следствие на генетична мутация. Именно това е и един от аргументите с/у ГМ храните. Съжалявам, че грешно съм се изразил.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 39 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB