Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 07 Дек, 2019 7:00 pm Съб

Всички времена са UTC + 2 часа
Post new topic Reply to topic  [ 27 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 21 Фев, 2007 4:19 pm Сря Знаем, че ефекта от една и съща диета е различен при всеки човек. Това е така, защото всеки трябва да приема храни, които са специфични за кръвната му група, именно поради тази причина някои отслабват, когато ядат месо, а други -зеленчуци, за трети дори киселото мляко е вредно.


  
 
Сготвено на: 21 Фев, 2007 5:47 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Чел съм нещо по въпроса, но личното ми убеждение е, че всеки човек трябва да избере подходящата диета, която му действа най-добре, независимо дали е според кръвната група, разделно хранене, Аткинс или нещо друго.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 11:21 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Според това, което съм чувала с моята кръвна група трябва да оцелявам на плодове и зеленчуци (и то без домати, например), а всъщност съм точно от хората, които отслабват с месце :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 1:24 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
че всеки човек трябва да избере подходящата диета

Абсолютно съм съгласна. Пиле, аз ако ям само месо за една седмица ще стана 100кг, така че наистина е добре всеки да "уцели" най-доброто за себе си. И нещо абсолютно забрането за изричане и нездравословно - на отслабването глад му е майката, братя :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 1:27 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
За разделното хранене Демис Русос написа книга още преди 20-тина години.
Като го види човек днес, може да си направи извод за ползата от разделното хранене.
Раззделното хранене дава бързи резултати и е добра практика в краткосрочен план.
Но. Изисква такава коренна промяна в хранителните навици, която само много силни характери могат да извършат.
А освен това има едно важно условие - човек винаги да се храни у дома - навън няма начин да спази принципите със строгостта, която се изисква за да е ефективно.
Същата боза са и храненето според кръвната група, номера на обуФките и прочие :mrgreen:

Вижте, проблемът не е толкова прост, той е значително по-прост :D

Единствените резерви, които организмът натрупва са във вид на мазнини. Е, ако се прекалява със сладкото( както и със скорбялата, която в крайна сметка се преобразува пак в сладко в организма) част от "неизгорената" енергия организмът преобразува отначало в гликоген( животинският еквивалент на скорбялата( нишестето)) и го натрупва в депа в черния дроб - бърз резерв от енергия. Ако прекаляването е системно, част от гликогена се преобразува в мазнини, които вече се натрупват по характерни места и довеждат до пухкавост на индивида.
Белтъчините могат само да увеличат мускулната маса. Те се използват за енергия едва когато организмът изчерпи резервите от гликоген и от мазнини.
От всичко по-горе могет да се направят следните изводи:
- не ограничавайте белтъчините - те по-никакъв начин не могат да увеличат телесното тегло несъразмерно, а освен това всички витамини, хормони и прочие са техни производни и белтъчният глад води до сериозни разстройства в обмена на веществата и оттам до непредсказуеми резултати от диетата. Да не говорим че се руши самият организъм - първо ще останете без колаген, после без нокти, коса - лично съм го изпитвал, когато преди три години бях подложен от един некадърен доктор на свръхнискобелтъчна диета.
- ограничете в разумни граници сладкото - ако не успявате редовно да го "изгорите", ще се появи като резерв на гликоген и евентуално, но бая трябва да се прекали, като резерв от сланинки :D
Хляб, тестени и картофи човек не може да изяде толкова много, че да напълнене драстично, но те също трябва да бъдат изгаряни навреме.
- драстично ограничаване на всякави мазнини - храната изведнъж ще ви се стори безвкусна и дори противна, но това е единственият начин за трайно снижаване на телесното тегло без последващото му възстановяване.
Първите две седмици ефектът не може да се отчете на кантарчето, но по подир организмът почва да си търси мазнини и посяга към депата - осмянката, "паласките" и други пухкави места - получава се нещо като вътрешна липосукция.
Мазнините носят много енергия и затова "изчезват" бавно - имайте търпение. Единственият начин да се "изгорят" е да се използват като енергия и затова внимавайте със сладкото и тестените, но без да се ограничавате кой знае колко.
Целият процес иска доста течности - пийте смело вода, сокове, дори подсладени. Не изпадайте никога в състояние на вълчи глад, защото ще заврете глава в хладилника иии... язък за усилията.

Храненето с драстично ограничаване на мазнините е единственият начин да спасите социалните си контакти - достатъчно е да не подправяте с олио или зехтинец салатките, да не се нахвърляте на пържени картофки и месца, да забравите що е майонеза и сметана - има доста вкусни задушени ястия - риба, пиле, месо, приготвени с минимум мазнини. Има и доста нискомаслени и обезмаслени продукти, които все пак стават за ядене :D
Лесно ще добиете и съхраните навика да ограничавате мазнините без да ставате досадни за околните и най-вече за себе си, без сложно сметки кое след кое и кога да се яде и прочие заклинания.

В по-млади години успях да сваля 10 килограма за един месец като хапвах само хляб и ябълки - неограничени количества( всъщност като ми се приядеше нещо, вземах една ябълка и я изяждах). Първия ден успях да изям почти три килограма ябълки, но по-нататък не успявах вече, щото то и време иска да се сдъвчат :D Та общо успях да изям 28 килограма ябълки и 20-тина хляба.
Това обаче е драстична диета и като отидеш два-три пъти на гости се връщаш пак в началото - препоръчвам я( после още два пъти ми се наложи скоростно да свалям тегло и пак ябълките помогнаха) само когато наистина трябва да се олекнете буквално за десетина дена.
Предполагам че всякакви други плодове ще свършат работа, просто аз обичам ябълки :D

Но за сериозно и трайно коригиране на теглото - ограничетс драстично мазнините, още повече че те са без особено значение за обмена и лесно може да се навакса, ако пък прекалите с ограничаването.
По-скоро организмът ще преобразува част от сладкото в мазнини ако съвсем я закъса и почнат да ви тракат кокалите :D

Опитайте и разделното хранене, но освен нерви да си докарате друг ефект не знам 8)

П.П. Една глава за къде по напред :D
Сега се сетих - намерете си Българска Национална Кухня - ястията там са записани по села и паланки. Народът ни е бил беден и в рецeптите няма нищо излишно и прекалено богато - балансирани са отлично, използва се минимум мазнина. Иска само да се съобрази кое ястие кога се е приготвяло, например по време на усилна работа, обикновено лятото, обикновено по жътва има превес на мазнините в манджите - осигурявала се е енергия - дори се е хапвала гола солена сланина.
Но болшинството рецeпти са за оцеляване - освен чорбаджиите по селата е нямало шишковци :D


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 1:57 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
yosif написа:
Вижте, проблемът не е толкова прост, той е значително по-прост :D
Има и още по-прост метод. Приемаш по-малко калории, отколкото изразходваш, и отслабването е налице.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 2:09 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
MR.LAZY написа:
Има и още по-прост метод. Приемаш по-малко калории, отколкото изразходваш, и отслабването е налице.

Ами естествено. Бих добавила само, че вида калории си е индивидуален - сиреч дали от ябълки или от макарони, примерно.
Ама нали темата е за кръвни групи, не за диети и разделни хранения?


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 5:14 pm Чет Аз съм А кръвна група, когато ям растителна храна се чувствам по -добре. Установено е, че първите хора появили се на Земята са приемали повече месна храна, също така се знае, че О-ва кръвна група се е появила най-рано /затова тя е универсален донор/, поради тази причина хора с О кръвна група могат спокойно да ядат месо и да се чувстват добре.


  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 5:22 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Teodora написа:
Установено е, че първите хора появили се на Земята са приемали повече месна храна

Това пък кога е установено, аз все си мислех, че Ева е яла предимно ябълки, че приучила и Адам на тоя номер :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 5:46 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
to4ica написа:
Това пък кога е установено...
Отдавна Точице. В праисторически времена прачовекът набавял храната си чрез лов и риболов, впоследствие се установил, запонал да развива земеделие и да хапва ябълки. :mrgreen:

Аз съм 0-ва кръвна група и не мога да кажа, че месото ми действа особено добре. Алеко, който е отявлен месоядец, пък няма здравословни проблеми. Веднага да си каже кръвната група.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 5:59 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ха тъй! И аз съм А група, но не, не се чувствам по-добре само на зеленчуци, чувствам се гладна :eat: . Интересно, Шефе, и майка ми беше 0 и предпочиташе зеленчуци. Така че...
Всъщност аз бях чувала, че първата появила се група била А, затуй трябвало да ядат зеленчуци...губи ми се логиката на цялата работа.
Изкарах около месец и половина на разделно хранене и то без месо и честно казано не забелязах особена промяна в общото си състояние 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 6:05 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Куцо пиле написа:
Всъщност аз бях чувала, че първата появила се група била А, затуй трябвало да ядат зеленчуци...
Заблудили са те.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 6:42 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Алеко, който е отявлен месоядец, пък няма здравословни проблеми. Веднага да си каже кръвната група.


А положителна. Да чукам на дърво, най-добре се чувствам, когато ям мръвка. Мога да изкарам цял месец, без да се сетя за нещо сладко, но без месо най-много два дни изтрайвам и залинявам, ставам кахърен и сънувам кошмари.


Куцо пиле написа:
Изкарах около месец и половина на разделно хранене и то без месо и честно казано не забелязах особена промяна в общото си състояние 8)


Ти пък за кво си карала на разделно?


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 7:10 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
За експеримента разделноядях:mrgreen: Аз съм инатливо добиче.
Алеко, под това за сладкото и аз се подписвам - прияжда ми се веднъж на около 2 месеца, обаче...май единственото безмесно, което ядем вкъщи е баницата :oops: Ама това и зарад Куцопилев - според него ежедневната доза месо му е необходима поради работата. Слуша си организма човекът и очевидно добре прави.
Обаче почвам да имам чувството, че между любовта към месо или сладко има неква 'корелация', кхъ-кхъ


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 7:35 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Куцо пиле написа:
Алеко, под това за сладкото и аз се подписвам - прияжда ми се веднъж на около 2 месеца
Обаче почвам да имам чувството, че между любовта към месо или сладко има неква 'корелация', кхъ-кхъ


Това важи и за мен, но ако има някаква 'корелация', то Ипов е изключение. Освен месото, слабост му е и сладкото. И тъй като много рядко правя сладки неща, купувам готови за 'кръвожадника' ми.

А иначе, аз обичам почти всичко, но без прекаляване. Обичам разнообразието. Май трудно мога да издържа повече от два дена без сирена, всякакви - от бялото до най-миризливото. Голяма слабост са ми и ястия с кисело мляко и чесън или оцет и чесън.

Кръвна група Б съм. Ипов е 0-ва.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 10:27 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...А положителна. Да чукам на дърво, най-добре се чувствам, когато ям мръвка...

И аз съм от същата кръвна група, но май най-предпочитаната храна за мен е хлябът :P
Преди време изкарах почти половин година само на хляб, ориз, хляб, макарони и хляб :roll:

Сладко ми се яде, но глада за сладко мога да задоволя и с моркови или ябълки.

Понякога ми се прияжда месо, но не толкова често, колкото на Алеко :P Дори в живота ми имаше вегетариански и вегански периоди (вторият, за щастие, доста кратък :mrgreen: )

Има и нещо друго - кожата ни поема миризмите не само на това, което готвим, но и на това, което ядем. Около Коледа кожата ми ухаеше на ванилия и канела, което е много по-секси от миризмата на пържени кюфтета, да речем :P (с това се оправдавам за сравнително честото правене на сладкиши :) )
Но много се отклоних от темата, за което се извинявам.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2007 10:49 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
0+
Тестени - лют фен на баници, макаронени, хляб във всякакво агрегатно състояние.
Сладко... веднъж в месеца опрасквам едно бурканче контифлюр, някоя Фафла ако е аванта :mrgreen: мога дни да не кусам шекер.
Домати във всички форми - живи, консерва, пюрета, лютеница.
Краве масло - е тук нямам стигане, сирене и кисело мляко - ако имааа...
Кренвирши и студени прАжени кИфтета, но напоследък посягам ако има в хладилника инак не се сещам да купя.
Всякакви туршии.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2007 2:20 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Всъщност нещата са доста по-сложни.
Според последните медицински изследвания основните кръвни групи са 29.
Бях много изненадана, когато в щатско с едно кръвно изследване ми установиха кои ваксини все още действат и кои трябва да се подновят.

Ето тук.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2007 9:14 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Има и нещо друго - кожата ни поема миризмите не само на това, което готвим, но и на това, което ядем. Около Коледа кожата ми ухаеше на ванилия и канела, което е много по-секси от миризмата на пържени кюфтета, да речем :P (с това се оправдавам за сравнително честото правене на сладкиши :) )


Трябва да питаме Шефа дали е истина... :mrgreen:

yosif написа:
Кренвирши и студени прАжени кИфтета, но напоследък посягам ако има в хладилника инак не се сещам да купя.
Всякакви туршии.


Това ми напомня за един виц:

Киркор звъни неканен на вратата на комшията Гарабед. Вечер е, от кухнята на Гарабедовица се носи убийствено неустоим аромат на токущо изпържени кИфтета.
Гарабед отваря вратата, вижда приятеля си и го пита:
- Обичаш ли вчерашни кИфтета?
- Да, много!
- Ела утре!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2007 11:56 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Трябва да питаме Шефа дали е истина... :mrgreen:
Няма по секси миризма от тази на пържени кюфтета :P. Айде стига :spam:.

Сега се чудя, в коя от 29-те кръвни групи се побирам :roll:?


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2007 12:08 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Всъщност са 160 според други.
За щастие 3-те хиляди реакции на обмен на веществата са еднакви за всички хора, инак жална им майка на производителите на манджи :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2007 12:12 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
Сега се чудя, в коя от 29-те кръвни групи се побирам :roll:?


Май без тест няма да стане, и едва ли у нас / някой да знае нещо /, а по чужбинско.

Те хамериканците и разказват играта на кръвта - всякакви тестове правят, за изследвания взимат само кръв, никаква урина, даже и при проблеми с бъбреци, и ти установяват и майчиното мляко.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Фев, 2007 1:10 pm Съб Ей хора, не се притеснявайте толкова! Кръвните групи са си четири, но всяка от тях има разновидности, които се определят от различни фактори - например всички сте чували за един от тях- Резус фактор /положителен и отрицателен/. Освен него има и други,които са по-незначителни, така че разновидностите на кръвните групи може да са 29, а пък защо не и повече. :P


  
 
Сготвено на: 24 Фев, 2007 2:44 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Teodora, погледни линка, който съм дала.

Това, че кръвните групи са 4 е доста стара информация. Основните кръвни групи са 29, а вече с другите показатели могат да са и над 160.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Мар, 2007 12:48 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
IPA написа:
Това, че кръвните групи са 4 е доста стара информация.
Вероятно става въпрос за различен тип класификации, но за да сме съвсем сигурни, ще питам в докторския форум.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 27 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часаПодобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB