Спомените ти са индуцирани.
Съдържанието на соев протеин в кайми и колбаси е до 3%, на въглехидрати( картофено нишесте) до 2%.
Добавят се за подобряване на консистенцията.
Освен това в младежките ти години соевите продукти( брашна и хидролизати) бяха в пъти по-скъпи от месото и никой не беше луд да влага соя в кайми и колбаси за да замества месо.
Тия градски легенди са доста разпространени, както и легендата за тоалетната хартия в кремвиршите( всъщност и в кремвиршите и в хартиите се използва едно розово ГДР-ейско прахче на целулозна основа, което добре поема вода и подобрява консистенцията, инак кремвиршите стават сбити като кочан).
Доколкото дори дегустатори не различават кравето мляко от соевото( сега има и домашни канички в които се слага соя на зърна и след 15 минути правят литър и половина мляко), не се различават на вкус и сирената от краве и от соево мляко.
Естествено соевото сирене и кашкавал не се заквасват с лактобацил и вкусът им е на неузряло сирене, какъвто е впрочем на повечето сирена в суперите.
Внучката ми има алергия към ОНЯ белтък на телешкото мляко и хапва само соево сирене и кашкавал - няма разлика нито в цвят, нито във вкус, нито в консистенция от обикновените кравешки продукти.
Спомените и чувствата са важен елемент в приготвянето и изяждането на манджата, но едва ли ако не знаеш ще намериш разлика.
Всичко е боя и овкусители
У наше село е много популярна консервата от паламуд - парена с доматено пюре и кисели краставички или пържена - с чеснова марината.
Е, акто няма паламуд става и от скумрия.
Дори най-великите рибари от селото не усещат разликата
най-много да кажат: Абе тоя паламуд малко нагарча?!
Ми как няма да нагарча, бре, нали е скумрия!!!
И почва еднаааа...