Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 07 Дек, 2019 7:36 pm Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 23 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Мар, 2007 8:25 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
... чистокръвните българи носели бактерията в себе си - тя като си топне пръста и от вода прави кисело мляко.
...
С пръстче не, ама с плюМка става, и боза резлива става така :mrgreen:

Изследването е впечатляващо, но отсъства споменатото Кисело на баба 4.5%.
Защо ли?!
Щото си е баш като бай Тошовото 8)

С агнешко стомахче млякото се пресича за сирене - съдържа ензима ренин.
Сега обаче повече се използва синтетичен ренин.

Квасенето на кисело мляко няма нищо общо с ренина - стартерът е 2/3 термофилен кок + 1/3 лактобацил български.
Летните варианти на вкиснатите млека са с обратно съотношение на бактериалната кОлтура за по-голяма трайност( над три денонощия).

Никой не е измислил метод за пастьоризация на кисело мляко с цел увеличаване на трайността - над 50 градуса то просто се пресича.
Така че и най фалшивите млека съдържат живи бактерии и продължават да си втасват - по-бързо тези, в които има повече лактобацил български, щото термофилния кок не вдига общата киселинност.

Бабичките у наше село избраха Манонското 4.5%, въпреки че е най-скъпо по магазините - 75-80 ст.
Те знаят защо :mrgreen:

Макар че то си е въпросТ на вкусТ - има стотици подквасени млека - всеки може да си избере каквото му е по-по-най.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Мар, 2007 8:45 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Аз го бях писал и преди ма админа го е изтрил... само от активия се захваша закваска (бабата и казва октавия) от нищо друго не ще!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Мар, 2007 8:53 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Cheese.html

http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Ch ... FERM99.HTM

http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Ch ... RT2000.htm

Жалкото е, че един американец се е постарал доста повече по въпроса отколкото рожбите от нашенско...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 23 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB