Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Авг, 2019 5:13 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 21 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Апр, 2007 11:07 am Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Най-силната система в чУвека е тази която поддържа еднакъв солевия баланс - т.нар. електролити.
Така че излишната сол тутакси се изхвърля от организЪма, а доколкото той не може да създава депа( да натрупва резерв) от сол, възниква проблем по-скоро с липсата на сол, отколкото с излишъка.
Освен туй натрият( под формата на сол) и калият трябва да са в определено съотношение, недосоляването често води до проблеми със сърдечния ритъм, а за прекаляващите с безсолните диети и до тежки разстройства в сърдечната дейност.

Не си играйте със солта - по-добре солено - излишната сол ще бъде изхвърлена.

Например. Хора, работещи при високи околни температури - леяри, механици на големи двигатели, пинкащи се из пустинята блейки и прочие трябва да пият солена вода или да лапат комбинирани таблетки с необходимите соли защото те се потят много, изхвърлят вода а с нея и соли и ако това не се компенсира се случва или обезсоляване с последствия за сърцето или, въпреки че са се нальокали с вода не могат да се изпотят( организЪма се стреми да си запази солта) и съответно - не могат да се охладят -буквално стават червени като раци.

Всички соди са подсолени, бирата също е леко солена и добре утолява жаждата.

Нормите, които доФторите са измислили за това колко сол трябва да се яде не са подплатени с научни доказателства - например японците консумират 5 пъти повече сол от нас, но не са измрели, я :mrgreen:

Солта в кръвта е 3.5% - колкото океанската вода където смятат че се родил животът въобще. Това означава, че с килограма храна, която обикновено човек изяжда дневно и която е над 80% вода( а ако са краставици - 99% :mrgreen: ), трябва да приеме и поне 30 грама сол. Доколкото в повечето храни има сол, обикновено стигат и 10-тина грама готварска - една супена лъжица.

Та ако ви е сладко - хапвайте солено - нема проблем, освен тоя че ще лочите и доста вода, а и ще се разхождате по често до. Природата не оставя важните неща на нашите желания и решения - я се опитайте седнали пред телевизора да си вдигнете кръвното или пулса - само йогите го могат :lol:

Бе, и едно време е имало морета и сигур' някой древник е забелязал белите камъчета морска сол, нооо... ходели да я копат от края на географията, била е на цената на златото и с блокчета сол са плащали на СОЛдатите...


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 12:16 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Точно това разправях на последната сбирка на един съфорумник, когато ми се учуди, че си соля салатата. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 12:33 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Бе, няма лошо, и аз обичам соленко :spam:
Обаче солта в големи количества освен хубавините имала и склонност да задържа водата в организЪма, което някак си поврежда кръвното налягане например.
Yosif написа:
Нормите, които доФторите са измислили за това колко сол трябва да се яде не са подплатени с научни доказателства

Това е разбиващо, докторите да не са хора на изкуството и абстрактните теории?
И стига сравнения с японците, те хората имат тотално (поне до навлизането на Макдоналдс) различен и по-здравословен начин на хранене. Те и пушат като изтървани, ама какво от това?


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 12:44 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Куцо пиле написа:
Обаче солта в големи количества освен хубавините имала и склонност да задържа водата в организЪма, което някак си поврежда кръвното налягане например.


Докторите отдавна се отказаха от тази си теория. Ама нямам време да ровя и превеждам. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 12:45 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
yosif написа:
- по-добре солено -

Йосифе, :kiss:
Пък и някои явно имаме естествена нужда от повече сол. Понякога, когато ми е лошо, се оправям с близане на сол (без текила :mrgreen: ) - Йосиф е обяснил защо. Безсолната диета ми прилича на белтъчната - брррррррр


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 12:54 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Те и животните си имат тази необходимост - слагат им буци каменна сол и те като почустват обезсоляване, си ближат от нея.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:03 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
Те и животните си имат тази необходимост

Много уместна асоциация, Ипи, мерси :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:06 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ми нали хората сме на върха на тази пирамида. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:08 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз пък все викам на ЗМ, че от много сол се оглупява. И явно съм прав, щото тя по-умна не става... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:09 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
Ми нали хората сме на върха на тази пирамида. :oops:

Така де, не се черви. А свободно шляещите се животни на места, където няма солни залежи, как се снабдяват със сол? Тъп въпрос, ама наистина се чудя :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:19 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
На прима виста - това че са свободно шляещи се - все някъде могат да попаднат на сол, или знаят къде има, поразходят се и върнат на това място.

Или както чукчетата се снабдяват с кибрит. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:22 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вие жУвотните не ги мислете, те си знаят къде и колко сол да си набавят. Ама хората са глупави и обичат да прекаляват. Това, че някой яде по-солено, още не значи, че организмът му се нуждае от това. Въпрос е и на навик.

Лично аз не обичам да ми е солено, защото солта в по-големи количества убива всякакви аромати и вкусове.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:34 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
IPA написа:
Докторите отдавна се отказаха от тази си теория. :)


Скоро пак го четох, но не помня къде. При всички случаи, поне в Добрата Стара А. продължават да проглушават ушите на хората за въпросната взаимовръзка. Честно казано, против съм диетите за хора прекарали сърдечен или съдов пристъп да са тотално безсолни, най-малкото защото е адски стресиращо, но съм и проти вкарването на сол под всякакви скрити форми. То всъщност това е лошото, че в полуфабрикати и подобия има сол в ролята на консервант, ако не се лъжа, която не се усеща и като си солиш допълнително на практика си пресоляваш организма.

Обаче че задържа водата в организма, при това с неприятни последици, съм го усещала нееднократно лично.

Пак казвам, не обичам безсолно, но пък и не си соля неизкиснатото сирене (щото и такъв човек познавам) :P


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:39 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Куцо пиле написа:
но пък и не си соля неизкиснатото сирене (щото и такъв човек познавам) :P

Поднаваш и такъв, който първо го обезсолява, после си го досолява :P
Алеко написа:
Лично аз не обичам да ми е солено, защото солта в по-големи количества убива всякакви аромати и вкусове.

За пресолената манджа има тонове фолклор, но и за безсолната също Иначе и папироските убиват вкуса, обаче...


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 1:52 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Куцо пиле написа:
Честно казано, против съм диетите за хора прекарали сърдечен или съдов пристъп да са тотално безсолни, най-малкото защото е адски стресиращо, но съм и проти вкарването на сол под всякакви скрити форми. То всъщност това е лошото, че в полуфабрикати и подобия има сол в ролята на консервант, ако не се лъжа, която не се усеща и като си солиш допълнително на практика си пресоляваш организма.

Обаче че задържа водата в организма, при това с неприятни последици, съм го усещала нееднократно лично.

Пак казвам, не обичам безсолно, но пък и не си соля неизкиснатото сирене (щото и такъв човек познавам) :P


Това е причината и аз в момента да намаля солта, защото знам, че редица продукти съдържат достатъчно сол, като например пушените филета, надениците, кренвиршите и др. луканки. Поради факта, че няма да спра да ги ям, особено филетата, гледам да не соля всичко по още веднъж. А напоследък успях да свикна да ям салата без сол, и колкото и да е странно ми е вкусна, само ако има домати ми липсва солта.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 2:04 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Точице, стига бе! Защо изобщо го изкисваш? :lol:

Маца, верно ли има хора, които си солят пушените меса и кренвиршите? :shock:
Аз сол слагам само на манджи и пресни салати. В салата без сол мога, ама без оцет йок!

А за цигарките вече казах - ако не пушех сигурно до ден днешен нямаше да хапвам чесън, че и патладжани, при това с огромно удоволствие!


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 2:19 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Куцо пиле написа:

Маца, верно ли има хора, които си солят пушените меса и кренвиршите? :shock:
Аз сол слагам само на манджи и пресни салати. В салата без сол мога, ама без оцет йок!

А за цигарките вече казах - ако не пушех сигурно до ден днешен нямаше да хапвам чесън, че и патладжани, при това с огромно удоволствие!


Има, има :) Те, някои хора и бисквитите си солят :)

Това за цигарите важи и за мен. Обонянието ми е толкова силно, че ако не го притъпявах с пушене сигурно нямаше да ям половината храни, които в момента обичам :)


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 3:26 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Куцо пиле написа:
Точице, стига бе! Защо изобщо го изкисваш? :lol:

Щото повече ме кефи консистенцията на изкиснатото, пък и не ям сама, все пак. Като се замислих - въобще не ям сама, не ми е интересно.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 4:45 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мда, яденето вече не е необходимост, а удоволствие, си мислех оня ден. Честно казано не помня откога не съм била истински, ама истински гладна :roll: Сигурно трябва да ида на село да покопам розите, та да огладнея както трябва :)

Мацо, фактът, че има хора, солящи си (солените, предполагам) бисквити е поредното доказателство, че човечеството се освинва все по-неконтролируемо, да ме извинят прасетата. А ако си солят и сладките... Баща ми ми е казвал, че няма наяждане ако редуваш солено със сладко - в неговия конкретен пример филия с лук и сол, последвана от такава с рачел в детството му. То си е логично, стига да имаш място да го побереш :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 6:31 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Миии солта няма как да задържи вода, щото ако мине определени нива в кръвта следва разходка до WC-то.
Споменавал съм, че като тъп овенен се хванах на едно докторско хоро и спрях въобще да ям сол извън тая в продуктите - госпоДжата ми купуваше някаква шотландска сол - калиев хлорид - която никнела само там.
След 6 месеца обаче един друг доФтор, дето ми правеше кръвните картинки, ме пита: К'во става със солта?
Викам: Мии не ям сол.
Казва: Мии вземи да ядеш, че си 20% под нормата.

Два месеца я наваксвах до нормални стойности като ядах сол на филийка, суперсолено сирене - не ще и не ще.

Га наваксах обаче, почнах нормално да се поизпотявам, а дотогава - червен като рак, ще пукна от жега, а пък сух като гущер.

Пак казвам - внимавайте със солта - по-скоро с недостига, щото свръхдозата заминава за 5-6 часа.

Всеки, разбира се, си е изградил хранителни навици - някои обичат по-солено, но това не е от келешлък - организЪма си го иска - кое си сака, оно си требе :mrgreen:

Подобно е и положението със сладкото - ако не ви стига енергия от храната неминуемо ще унищожите дори цял буркан контифлюр най-ненадейно.

Единственото, което може да ограничавате смело са мазнините - човек обикновено има достатъчно резерв като сланинки, гънки и осмянки :mrgreen:

Неизразходваните сладкиши до ден-два-три лягат като сланина - дотогава са в черния дроб като резерв - гликоген, еквивалент на скорбялата у картофите.

С белтъчините също трябва да се внимава инак намалява мускулната маса, изчезват нокти, коси и прочие - източници на белтъчини има много - месо, бобови, зеле, соя, риба - там трябва да се търси дали се снабдявате нормално със всички незаменими - тия, които човек не може да синтезира - т.е. трябва да се храните максимално разнообразно.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2007 10:34 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Като спомена Пилето за добрата стара Англия, се сетих, че Ингелизите имат сайт, който се бори точно с прекомерната употреба на сол от деца и възрастни.

Един много показателен клип по въпроса, пак от същия сайт.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 21 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB