За разделното хранене Демис Русос написа книга още преди 20-тина години.
Като го види човек днес, може да си направи извод за ползата от разделното хранене.
Раззделното хранене дава бързи резултати и е добра практика в краткосрочен план.
Но. Изисква такава коренна промяна в хранителните навици, която само много силни характери могат да извършат.
А освен това има едно важно условие - човек винаги да се храни у дома - навън няма начин да спази принципите със строгостта, която се изисква за да е ефективно.
Същата боза са и храненето според кръвната група, номера на обуФките и прочие
Вижте, проблемът не е толкова прост, той е значително по-прост
Единствените резерви, които организмът натрупва са във вид на мазнини. Е, ако се прекалява със сладкото( както и със скорбялата, която в крайна сметка се преобразува пак в сладко в организма) част от "неизгорената" енергия организмът преобразува отначало в гликоген( животинският еквивалент на скорбялата( нишестето)) и го натрупва в депа в черния дроб - бърз резерв от енергия. Ако прекаляването е системно, част от гликогена се преобразува в мазнини, които вече се натрупват по характерни места и довеждат до пухкавост на индивида.
Белтъчините могат само да увеличат мускулната маса. Те се използват за енергия едва когато организмът изчерпи резервите от гликоген и от мазнини.
От всичко по-горе могет да се направят следните изводи:
- не ограничавайте белтъчините - те по-никакъв начин не могат да увеличат телесното тегло несъразмерно, а освен това всички витамини, хормони и прочие са техни производни и белтъчният глад води до сериозни разстройства в обмена на веществата и оттам до непредсказуеми резултати от диетата. Да не говорим че се руши самият организъм - първо ще останете без колаген, после без нокти, коса - лично съм го изпитвал, когато преди три години бях подложен от един некадърен доктор на свръхнискобелтъчна диета.
- ограничете в разумни граници сладкото - ако не успявате редовно да го "изгорите", ще се появи като резерв на гликоген и евентуално, но бая трябва да се прекали, като резерв от сланинки
Хляб, тестени и картофи човек не може да изяде толкова много, че да напълнене драстично, но те също трябва да бъдат изгаряни навреме.
- драстично ограничаване на всякави мазнини - храната изведнъж ще ви се стори безвкусна и дори противна, но това е единственият начин за трайно снижаване на телесното тегло без последващото му възстановяване.
Първите две седмици ефектът не може да се отчете на кантарчето, но по подир организмът почва да си търси мазнини и посяга към депата - осмянката, "паласките" и други пухкави места - получава се нещо като вътрешна липосукция.
Мазнините носят много енергия и затова "изчезват" бавно - имайте търпение. Единственият начин да се "изгорят" е да се използват като енергия и затова внимавайте със сладкото и тестените, но без да се ограничавате кой знае колко.
Целият процес иска доста течности - пийте смело вода, сокове, дори подсладени. Не изпадайте никога в състояние на вълчи глад, защото ще заврете глава в хладилника иии... язък за усилията.
Храненето с драстично ограничаване на мазнините е единственият начин да спасите социалните си контакти - достатъчно е да не подправяте с олио или зехтинец салатките, да не се нахвърляте на пържени картофки и месца, да забравите що е майонеза и сметана - има доста вкусни задушени ястия - риба, пиле, месо, приготвени с минимум мазнини. Има и доста нискомаслени и обезмаслени продукти, които все пак стават за ядене
Лесно ще добиете и съхраните навика да ограничавате мазнините без да ставате досадни за околните и най-вече за себе си, без сложно сметки кое след кое и кога да се яде и прочие заклинания.
В по-млади години успях да сваля 10 килограма за един месец като хапвах само хляб и ябълки - неограничени количества( всъщност като ми се приядеше нещо, вземах една ябълка и я изяждах). Първия ден успях да изям почти три килограма ябълки, но по-нататък не успявах вече, щото то и време иска да се сдъвчат
Та общо успях да изям 28 килограма ябълки и 20-тина хляба.
Това обаче е драстична диета и като отидеш два-три пъти на гости се връщаш пак в началото - препоръчвам я( после още два пъти ми се наложи скоростно да свалям тегло и пак ябълките помогнаха) само когато наистина трябва да се олекнете буквално за десетина дена.
Предполагам че всякакви други плодове ще свършат работа, просто аз обичам ябълки
Но за сериозно и трайно коригиране на теглото - ограничетс драстично мазнините, още повече че те са без особено значение за обмена и лесно може да се навакса, ако пък прекалите с ограничаването.
По-скоро организмът ще преобразува част от сладкото в мазнини ако съвсем я закъса и почнат да ви тракат кокалите
Опитайте и разделното хранене, но освен нерви да си докарате друг ефект не знам
П.П. Една глава за къде по напред
Сега се сетих - намерете си Българска Национална Кухня - ястията там са записани по села и паланки. Народът ни е бил беден и в рецeптите няма нищо излишно и прекалено богато - балансирани са отлично, използва се минимум мазнина. Иска само да се съобрази кое ястие кога се е приготвяло, например по време на усилна работа, обикновено лятото, обикновено по жътва има превес на мазнините в манджите - осигурявала се е енергия - дори се е хапвала гола солена сланина.
Но болшинството рецeпти са за оцеляване - освен чорбаджиите по селата е нямало шишковци