Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Авг, 2019 10:57 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 27 Апр, 2009 2:15 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Ное, 2008 10:13 am Вто
Мнения: 14
Здравейте,

Тъй като и аз повдигнах въпроса за Соята в една предишна тема и се интересувам от ползите и при храненето ще пусна една статия на д-р Мессина от САЩ. Не твърдя, че превода е перфектен, но отразява това което пише в статията. Само преди това искам да отбележа, че прекаляването с каквото ида било не е полезно, но в нормални количества всичко е от полза.

Близък поглед върху соята

В Китай думата за соя е Та Тоу и се превежда като по-доброто зърно. Утвърдила се в източните култури, соята има дълга история като хранителна и разнообразна храна, а също така и с приложение в медицината. Китайския фолклор твърди, че соята e ефективен лек при бъбречни болести, обезводняване, отравяне, настинки, кожни болести, диария, при бременност – включително хипертенция, запек, анемия, язва. Съвременните учени не вземат под внимание древните здравни практики в изпозването на соята. Днес соята се посочва като оръжие с основна роля в борбата с два модерни убиеца – сърдечни заболявания и рак.

СОЯ И ХРАНЕНЕ
Соята и храните направени от нея са добре известни в тяхната роля при здравословните диети. Но качеството на соевите протеини беше дълго време подценявано. Стари методи базирани върху изследване на плъхове показват, че те не приемат протеините ефективно и достигат до извода, че соята е беден източник на протеини. По- сериозни и съвременни методи показват, че соята е отличен протеин за хората. Фактически, при сравнение на различни протеини, соята получава най – високата възможна оценка и дефакто се приравнява по качество на животинските протеини.
Соевия протеин дори има някой предимства пред животинския. Първо от здравна гледна точка не съдържа холестерол и наситени мазнини, характерни за животинските храни. Второ е по – полезен за околната среда. Един акър засят със соя произвежда 30 пъти повече протеин от един акър използван за отгеждане на едър рогат добитък.
Защо соевите зърна са по – ефективни от всяка местна храна? По – малко земя, вода, тор и гориво са нужни да оглеждаш соя отколкото производството на телешко, пилешко, яйца или мляко. По – малко замърсяване коства също така и самия процес. Добрите хранителни характеристики на соята и положителния ефект върху околната среда е достатъчно да подтикне хората да включат тези храни към диетата си. Но тяхната роля в борбата със заболявания е вероятно най – важната причина да използваме повече соеви храни.

СОЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СЪРЦЕТО
От 60 те години до днес повече от 40 научни изследвания разглеждат ефекта на соевия протеин върху намалаването на холестерола. Резултатите показват ясна тенденция. Добавяйки соев протеин към диетата на хора с висок холестерол, значително се намаляват стойностите на холестерола. Фактически в много случаи се тези диети постигат и допъннителни ползи за хората, които се се хранят със соеви храни. В 12-15% от случаите холестерола достига нормални нива. Тези резултати магат да бъдат постигнати с консумацията само на 25 гр. соев протеин дневно. Още повече соевия протеин предпазва холестерола от оксидация. Оксидирания холестерол води до образуване на плаки, които могат да причинят сърдечни заболявания. Друг начин, по който соевия протеин предпазва от сърдечни болести е ефекта му за намаляване на образуването на кръвни съсирвания. Всичко това прави соята ефективно оръжие за борба със сърдечните заболявания. Италианската здравна организация предоставя соев протеин на лекарите за да третират случаите на висок холестерол.

СОЯ И РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Соевите зърна са уникален източник на група химически елементи наречени изофлавони, които спомагат за предпазване от някой ракови заболявания, включително рак на гърдата. Изофлавоните предпазват от рак на гърдата, чрез активиране на така наречените антиестрогени. Те възпрепятстват активноста на естрогена, женски хормон, чието повишаване води до риск от рак на гърдата и рак на матката. Един специфичен вид изофлавон, наречен генистен привлича вниманието на научните изследвания върху раковите заболявания. Изследвания на повече от 100 лаборатории показват, че прибавянето на генистен в раковите клетки задържа техния разтеж. Генистена е ефективен срещу рак на гърдата, на матката, на дебелото черво, на белите дробове, на простатата. В единични случаи клетки на левкемията се превръщат обратно в нормални клетки. Генистена предпазва от рак като регулира активността на ензимите, които превръщат нормалните клетки в ракови. Освен за превенция генистена е полезен и при лечение на ракови заболявания. Генистена засилва действието на лекарствата против рак, като по този начин ги прави по - ефективни. Изследвания на влиянието на диетите върху нивата на рака в Япония препоръчват дневна порция от една чаша соево мляко, ½ чаша тофу или ½ чаша соеви семена за превенция на раковите заболявания.

ДРУГИ ПОЛЗИ ОТ СОЯТА
Съществуват редица доказателства, че соевите храни помагат за защита от остеопороза. Соевите храни за богат източник на абсорбируем калций. Калция приет, чрез соевите храни не се отделя чрез урината за разлика от калция приеман от живтотиските храни. Подобни по химическа структура до изофлавоните, иприфлавоните се използват успешно в Европа за лечение на остеопороза. Редица изследвания заключват, че соевите храни спомагат за заздравяване на костите.

СОЯ И ХРАНИ
Напълно ясно е, че включването на соеви храни в диетата е добра идея, поради редицата предимства, които тези храни притежават. Всъщност е доста лесно да включиш тези храни в редица ястия. Основно се открояват 3 вида соеви храни. Храни от преработена соя, соеви зърна приготвени като други бобови растения, печени или на супа. Пресни зелени соеви зърна сервирани като зеленчуци или гарнитура.
Най – популярните и традиционни соеви храни на изтока са соевото мляко, тофуто и темпеха. Соевото мляко се използва също като кравето. За заливане на мюсли, корнфлекс и пълнозърнести закуски, за млечни шейкове или за готвене. Тофуто е многостранна храна, поради своята шуплеста структура и пропускливост и приятния вкус. То лесно приема аромати и вкусове от другите съставки на ястието. Счукано тофу може да се ползва за яхнии, сосове, супи и пържени ястия, може да се приготви като бъркани яйца или на скара със подходящ сос. Тофуто може да бъде пасирано и да се използва за приготвяне на пай, пудинг, дресинг или сос. Темпеха е продукт от ферментирали соеви зърна, който меже да се приготвя на скара, да се маринова в сос или за пържени ястия.
Накрая, но не на последно място продуктите от соев протеин (соеви изолати, концентрати и брашна) могат да се използват по разнообразни начини. Те се използват от много време в хранително-вкусовата индустрия като заместители на месото. TSP или TVP са абривиатури на много популярен хранителен продукт на базата на соев протеин. Този продукт успешно замества телешката кайма, лесен е за приготвяне и съдържа много генистен.
Соевите храни са изключително многостранни и могат да играят ролята на всяка друга храна. Поради огромния им здравословен ефект те представляват един от най – лесните начини за намаляване рисковете от рак, сърдечни заболявания и други хронични болести.

Д-р Месина е програмен директор на клона за диети и рак към Националния институт по рак на САЩ. В момента той отделя цялото си време върху изследването на соевите храни.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2009 8:56 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Ное, 2008 10:13 am Вто
Мнения: 14
Здравей пак Мег, Тъй като пишеш и за соевите кълнове искам тук да отбележа нещо важно. Това което се продава на пазара не са соеви кълнове а кълнове от китайски боб мунг. Както знаеш соята е маслодайно растение, но този китайски боб не е. Има всъщност голяма разлика в свойствата на кълновете от соя и от боб мунг. Съжелявам за грозната таблица, но смятам, че ще може да се използва. Това са хранителните свойства на кълнове от боб мунг. Може да напишеш на wikipedia - mung beans и ще видиш от какво се правят кълновете. Стойностите са за 100 гр., което се дава и за препоръчителна дневна порция. Някой дават 88 гр, но не смятам, че това е такова голямо значение Съставка /Мерна единица/Стойност за 100 гр. препоръчителна дневна порция Вода g 90,4 Енергийна стойност kcal 30 Енергийна стойност kj 126 Белтъчини/протеини g 3,04 Липиди/Мазнини всичко g 0,18 Въглехидрати g 5,93 Фибри (всички диетични) g 1,8 Пепел g 0,44 Минерали Калций, Ca mg 13 Желязо, Fe mg 0,91 Магнезий, Mg mg 21 Фосфор, P mg 54 Калий, K mg 149 Натрий, Na mg 6 Цинк, Zn mg 0,41 Мед, Cu mg 0,16 Манган, Mn mg 0,19 Селен, Se mcg 0,6 Витамини Витамин C, всичко аскорбинова киселина mg 13,2 Витанин В1 mg 0,08 Витанин В2 mg 0,12 Витанин В3 mg 0,75 Витанин В5 mg 0,38 Витамин B6 mg 0,09 Витамин B9 mcg 61 Витамин B12 mcg 0 Витамин A, IU IU 21 Витамин A, RE mcg_RE 2 Витамин E mg_ATE 0,01 Lipids Мастни киселини, всичко наситени g 0,05 4:00:00 g 0 6:00:00 g 0 8:00:00 g 0 10:00:00 g 0 12:00:00 g 0 14:00:00 g 0 16:00:00 g 0,03 18:00:00 g 0,01 Мастни киселини , Всичко едновалентни ненаситени g 0,02 16:1 недиференцирани/хомогенни g 0 18:1 недиференцирани/хомогенни g 0,02 20:01:00 g 0 22:1 недиференцирани/хомогенни g 0 Мастни киселини , Всичко поливалентни ненаситени g 0,06 18:2 недиференцирани/хомогенни g 0,04 18:3 недиференцирани/хомогенни g 0,02 18:04:00 g 0 20:4 недиференцирани/хомогенни g 0 20:5 n-3 g 0 22:5 n-3 g 0 22:6 n-3 g 0 Холестерол mg 0 Фитостероли mg 15 Амино киселини 2,04 Tryptophan g 0,04 Threonine g 0,08 Isoleucine g 0,13 Leucine g 0,18 Lysine g 0,17 Methionine g 0,03 Cystine g 0,02 Phenylalanine g 0,12 Tyrosine g 0,05 Valine g 0,13 Arginine g 0,2 Histidine g 0,07 Alanine g 0,1 Aspartic acid g 0,48 Glutamic acid g 0,16 Glycine g 0,06 Serine g 0,03 За разлика от китайския боб истинските соеви кълнове съдържат 3 пъти повече калории, повече от 3 пъти повече протеини, еднакво диетични фибри, по - малко витанин С, два пъти повече желязо и 3 пъти повече фолиева киселина.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB