Преди няколко седмици купих риба, в която открих спираловидно навити белезникави червейчета и яйца.
Разрових се из нета и установих, че това не е единичен случай. Мои приятели споделиха, че и те са купували многократно заразена риба, като отначало са я изхвърляли, но след това са си и я изяждали чинно.
Целта на тази тема не е да се опишат различните видиве паразити (макар че, ако някой прояви интерес, и това може да се направи), а да се избегне заразяване.
Трябва да се запомнят няколко основни неща:
* Паразити има и в речната, и в морската риба. Рибите, които обитават и двете места (като сьомгата) са двойно облагодетелствани
* Различните видиве гадинки се срещат на различни места: по кожата (на безлюспестите видиве), под люспите, в хрилете и най-често в черния дроб и червата. Ако си купувате филе, няма никаква гаранция, че и в него няма нещо.
* Към всяка риба е добре да се подхожда като към потенциален източник на зараза.
* Рибата се изчиства и нарязва с нож с пластмасова дръжка върху пластмасова дъска. След като се приключи с чистенето, дъската, ножът, всички съдове, до които се е допирала рибата, плотът и мивката се измиват с топла вода, препарат за съдове и белина.
* Ако имате раничка или драскотина на кожата на ръцете, работете с ръкавици.
* Рибата се нарязва на тънки парчета и по възможност се отстранява гръбначната и кост (температурата на печене под костта е много по-ниска, отколкото там, където е само мека тъкан).
* Рибата, дроба, ядките и хайвера не се опитват, докато не станат напълно готови.
* Рибата се вари 12-15 минути от момента, в който заври водата и се пече 15-20 минути на 200 С до образуване на златиста коричка (аз дори я оставям леко да изсъхне).
* При осоляване на рибата различните видиве паразити загиват по различно време, като оптималният срок е 6-9 денонощия при 5-6 С.
* Добре е преди да се опече рибата, да се маринова в оцет, горчица или чеснова паста.
* Печенето на скара не е добър вариант, защото по този начин само повърхността на рибата се обработва на висока температура, докато вътрешността и се задушава на по-ниска.
За друго не се сещам в момента...