Тук отговарям и на Ачко.
Ето ти две-три идеи.
Купуваш 1 кг. чиста телешка кайма, 2 големи глави лук, половин кг. картофи, връзка магданоз, черен пипер, вместо сол подправка МАГИ - Вълшебен вкус, "Десет зеленчука", 3-4 с.л. олио или зехтин.
Ползването на чиста телешка кайма е въпрос на хигиена на храненето, но ако нямаш проблеми с холестерол и др. подобни простотии, то можеш да ползваш всякаква кайма, която ти се харесва. Ако е свинскаили смес, не слагай олио или зехтин.
Лукът и магданозът - нарязани на ситно, картофите (направи вариант и без картофи, за да имаш разнообразие)- настъргани на ситно ренде и изцедени с ръка.
Омесваш каймата с всички добавки и пълниш кутийки от малък маргарин, но не догоре, а до средата, като правиш дупка в средата с пръста - не е каприз, а е функционална, служи за коминче в последствие...
Тъпчеш в кутийките и зареждаш във фризера. Когато ти потрябва бързо и вкусно ядене, вадиш кутийка, обливаш със струя течаща вода, изсипваш (избождаш) в чиния, отстрани нарязваш и подреждаш ветрилообразно картофи на дебели пластинки, посоляваш и хвърляш в микровълновата на пълна мощност за 12-14 мин.
Получаваш фантастично огромно кюфте, много сочно, плюс гарнитура - печени картофи.
Втората рецепта е подобна, т.е., пак в такива кутийки, като за една порция.
Но с друго месо - пилешко, пържола от бут, пилешко филе или свинско.
Пилешкото - 1 кг., независимо от вида, нарязано на парчета с размер на половин кибритена кутийка и мариноваш в:
сокът от половин лимон, кората от половин лимон, вместо сол - въпросната подправка МАГИ, черен пипер - само това.
Оставяш да се маринова за около час и пак затваряш в кутийки, но до горе.
Същото правиш и със свинското месо, но на много по-малки парченца и с по-малко лимонов сок. И всичко - във фризера.
Когато ти се прииска да си сготвиш - в двулитрова тенджера сипваш 4 пълни догоре чаши вода, 2 ч.л. от любимата ми подправка, нарязваш на ситно главичка лук, настъргваш един морков на ситно ренде и добавяш 4-5 с.л. олио.
Оставяш водата да заври добре, изсипваш 1 пълна догоре чаша ориз (аз обикновено ползвам "Жасминов"), изчакваш отново да заври и вариш на втора степен 10 мин., добавяш кутийка пилешко месо, изчакваш отново да заври ( само! ) и изключваш котлона.
След 10 мин. вдигаш капака и поставяш нагъната на няколко пласта чиста кърпа или няколко слоя домакинска хартия и захлупваш с капака.
След 15 мин. имаш най-прекрасния ориз, който някога си ял.
Със свинското процедурата е малко по-различна - ако искаш така да го поставиш в ориза, то трябва да си направиш труда и да го поизпържиш, преди да го затвориш в кутийките. Освен всичко, вкусът е значително по-добър...
Значи, дотук имаш: 1. Голямо кюфте от кайма с подправки плюс картофи за гарнитура
2. Невероятен ориз с пилешко или свинско.
Освен това, можеш винаги да си направиш печени картофи - средни по големина картофи, измити много добре с четка или гъбичка, надупчени с остър нож или вилица, поставени в обикновена чиния, леко посолени.
В микровълновата за 15 мин. на пълна мощност.
Стават невероятни, опитай и никога няма да хапнеш друг вид картофи.
Засега - това. Ако ти харесат, по-нататък ще ти напиша още.