ivanbqnov написа:
gotin написа:
MR.LAZY написа:
Просто в царевицата няма глутен. Не знам да има изискване за споменаване на глутена като съставка.
Всъщност е правилно, защото освен от нишестето, от другаде едва ли може да проникне глутен.
И като официално декларират, че е царевично, значи може и да не споменават, че такъв бакпулвер, всъщност е безглутенов.
Царевица, ръж, ечемик, овес... Проблема е, че нишестето и специално царевичното се използва като пълнител включително в много лекарства. Затова на много храни изрично трябва да пише дали се съдържа глутен/пшеница или следи от такива - напр. шоколадови продукти, сладоледи и т.н. Ако не е изписано изрично хората с такъв проблем е най-добре да приемат, че съдържат... Не зная дали наистина е необходимо изолирането на молекулярно ниво, това и на мене ми се вижда прекалено, но времето ще покаже...
Принципно си абсолютно прав, но май забравяш в коя страна живееш...
На хората в ТАЗИ страна вече режат ръцете при една елементарна коронарография, а ти търсиш глутеин на "молекулярно ниво", извини ме за просташко-черния ми хумор...
Още през далечната 1975 г. един мой зам.директор беше посетил Япония и като се върна, само тъжно процеди през зъби "Абе, и срещу нас да тичат, пак няма да ги стигнем"...