ivanbqnov написа:
Във всички статии за безглутеново хранене, които съм прочел се казва, че
бакпулвера е много вероятно да съдържа
глутен. Моля коригирайте рецептите или оборете твърдението!
Бакпулверът принципно съдържа:
- Кремотартар (монокалиева сол на винената киселина), който всъщност е чист винен камък (калиев тартарат) и се получава чрез внимателна обработка на сокове от различни плодове, където той естествено се съдържа. В състава на бакпулвера той играе ролята на подкислител.
- Сода бикарбонат (натриев бикарбонат)– неагресивен набухвател
- Царевично нишесте, което е произведено от отгледана в бионасаждения царевица. В състава на бакпулвера то играе ролята на сепаратор, който предпазва тестото от преждевременно набухване, защото забавя смесването на киселината с основата.
Пропорционалният състав на бакпулвера е:
63% сода бикарбонат (5/8)
25% калиев тартарат или лимонтузу (1/4)
12% бионишесте (1/8)или - в 1 г. бакпулвер се съдържат:
0,625 г. сода за хляб
0,250 г. лимонтузу (в домашни условия)
0,125 г. нишесте
Заради нищожното количество нишесте, присъствие на фосфати, глутен и лактоза, колкото и да е минимално, има.
Хората с проблем с глутена и лактозата просто трябва да си потърсят
безглутенов бакпулвер.
На мене ми се струва, че въпросът силно се преекспонира, заради супернищожното количество глутен, но както се казва "На чужд гръб и сто тояги са малко"...