Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Сеп, 2019 11:18 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Мар, 2005 3:08 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Тук могат да се обсъждат различните методи на обработка на храната:

-печене
-пържене
-варене
-задушаване
-консервиране

Някой да се сеща за още нещо?

Идеята ми хрумна от едно предаване по "Дискавъри", в което обясняваха, че за да запази и прояви своите вкусови качества всеки един продукт има специфично време на обработка, т.е. ако в една тенджера варим едновременно най-различни продукти, то едни ще могат да се приготвят отлично, но други ще останат недоварени или преварени, което пък се отразява на вкуса на така приготвената храна.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Мар, 2005 4:55 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Jasen написа:
т.е. ако в една тенджера варим едновременно най-различни продукти, то едни ще могат да се приготвят отлично, но други ще останат недоварени или преварени, което пък се отразява на вкуса на така приготвената храна.


Зависи от тенджерата, например в Цептер можеш да приготвяш едновременно няколко продукта и накрая всички са готови без загуба на ценни вещества (поне според производителя). Аз съм склонен да им вярвам, но пък цената им е доста солена.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Мар, 2005 11:38 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
И така да е...А дали не може да се намери таблица с хранителните продукти и времето за обработка им?


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2005 12:44 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Такива таблици има в книжките за микровълновите. Иначе за останалите видове техника според мен няма смисъл да се правят - всяка печка е различна. За продължителността на готвенето значение имат и съдовете, качеството на продуктите, вида им (дали са пресни, замразени, охладени, изсушени...)


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2005 2:08 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
По принцип мразя тенджерите под налягане, както и микровълновите печки, защото ми се струва неестествено това бързо готвене. Предпочитам готвенето на бавен огън, а ако е в пръстено гърне, става страхотно. Пробвайте боб в гърне, къкрил цяла нощ! Ще си оближете пръстите!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2005 6:55 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Според мен продължителната обработка уврежда храната!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2005 7:05 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Jasen написа:
Според мен продължителната обработка уврежда храната!

Прниципно е вярно за повечето продукти, но...

Гледах едно предаване на BBC, в което се засягаше точно темата за обработка на продуктите. Оказа се например, че доматите са по-полезни, когато са готвени по-продължително време. Причината - на една от съставките, която е антиоксидант, се повишава съдържанието й при продължителното готвене на доматите. Там всъщност научих и за вредното влияние на маргарина.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2005 7:29 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Jasen написа:
Според мен продължителната обработка уврежда храната!


Може би, ама ми е по-вкусно. И освен това - да сте виждали в кухните на професионалните готвачи тенджери под налягане?


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2005 7:37 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
И освен това - да сте виждали в кухните на професионалните готвачи тенджери под налягане?


А, бе, те и микровълнови нямат, но не мога да кажа, че са безполезни.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2005 7:52 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Микровълнестите печки ги признавам само за затопляне, но не и за готвене.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2005 10:52 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Микровълнестите печки ги признавам само за затопляне, но не и за готвене.

На мен микровълновата ми върши доста добра работа, въпреки, че е без грил и конвекция :cry:. Доста често готвя в нея и засега никой не се е оплакал (само да посмеят :to4: ). Само супите не ми се получават в нея, повечето манджички стават много бързо и са достатъчно вкусни.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2005 12:04 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не отричам, че са удобни. Все пак ми се струва, че е неестествено някакси.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2005 10:30 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Jasen,имам няколко таблици - за печене на меса, за варива, тенджера под налягане....ако те интересува ще ги потърся и ще ти пиша. ;) Иначе Бисквитка е права,за продължителностат много зависи от печката и от продуктите.. :)
Колкото до "бързото" и "бавното" готвене не мога да се изкажа еднозначно.. :oops: Готвя както е по рецепта ..и по мой вкус..т.е.. ако ще е китайско :arrow: естествено няма да го готвя докато се разкашка.,обаче онова Задушено зайче или капама ..или пък сърмички в глинен гювеч :facelick: ..не бих казала ,че в тенджера под налягане ще са така вкусни (направо да се топят в устата).
Принципно, аз също считам,че продължителната обработка на храната вреди на полезните вещества, които организъма ни си извлича от нея..затова имено е хубаво да се набляга на салати, но само защото не е толкова полезно, трябва ли да се откажа от любимата ми капама? ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 9:39 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Бих бил благодарен по-скоро за някакви таблици за готвене в микровълнова. За тенджера под налягане открих в нета.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 10:23 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Jasen написа:
Според мен продължителната обработка уврежда храната!


И аз съм на това мнение.
Винаги се старая максимално да се придържам към китайския начин на обработка на храната при "пържене" (слагам го в кавички, защото всъщност само условно може да се нарече пържене) - бързо, в малко мазнина и при висока температура, която само обжарва продукта, а вътре е хрупкав.
По този повод предлагам да измислим някакъв термин за този вид "пържене".


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 10:46 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ptomoff написа:
Алеко написа:
И освен това - да сте виждали в кухните на професионалните готвачи тенджери под налягане?


А, бе, те и микровълнови нямат, но не мога да кажа, че са безполезни.


Btw, да броим ли Иван Звездев за професионален готвач, защото има и микровълнова и тенджера под налягане, Ути с гаранция има тенджера под налягане, за микровълнова не съм сигурен, ама така или иначе аз не го считам за добър, та камо ли за професионален готвач.
Досега единствено като готвач ми е харесал един готвач, който гостува на Иван Звездев, мисля че се казваше Андре Токев.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2005 9:54 am Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Май, 2005 10:21 pm Чет
Мнения: 2
gotin написа:
По този повод предлагам да измислим някакъв термин за този вид "пържене".


А ще го патентоваме или ще чакаме сам да добие гражданственост? :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2005 10:37 am Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
chicho lubo написа:
А ще го патентоваме или ще чакаме сам да добие гражданственост? :shock:

Иска ли питане? Ще чакаме да придобие гражданственост, иначе току виж сме се изпокарали как да разделим парите от патента :lol: А пък личното ми мнение е, че интернет е място за open source...


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2005 5:50 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Като спомена gotin и ме обзе ентусиазъм.ОБОЖАВАМ китайска кухня. Намирам я за изключително вкусна и здравословна.
А сега малко за жидивете кулинарна техникя:
Варене
Варенето е процес, на който се подлагат всички зеленчуци, меса, риби, птици и други. Продуктът, който ще се вари, се залива в съд с течност - вода, с предварително приготвен бульон или с мляко, след което се вари. В зависимост от това, с каква вода ще се залее хранителият подукт (например месо) - студена или топла, ще се получи силен (пълноценен) или слаб бульон.Ако месото се залее с със студена вода, докато заври, тя ще проникне между неговите тъкани и ще успее да разтвори и извле


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2005 11:51 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Май, 2005 10:21 pm Чет
Мнения: 2
MR.LAZY написа:
Ще чакаме да придобие гражданственост, иначе току виж сме се изпокарали как да разделим парите от патента


Няма проблем - аз бих ги "разделил".. :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB