Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 3:41 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Апр, 2005 4:46 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Попаднах на нещо невероятно, фототипно издние на книга от 1892 година (Образцовая кухня). В книгата има готварски рецепти, менюта за цялата година и съвети за домакинята.
Това е менюто за Великденската трапеза (за средностатистическо пет-членно руско семейство, богатите са яли други неща :mrgreen:):
1) Форшмак царски (наденичка от хвъркат дивеч)
2) Боядисани яйца
3) Гъши яйца, печени с лук и галета
4) Варена шунка
5) Различни колбаси (салами)
6) Сирене покшес
7) Говеждо по ловджийски
8) Печен телешки бут
9) Желирано дивечово месо
10)Печено прасенце
11)Пуйка, пълнена с кестени
12)Гъска с ябълки
13)Желирано "гнездо" (яйца от желе, подредени в гнездо от захаросани лимонови и портокалови корички)
14)'Баба' (нещо като кекс) от попарено брашно
15)'Дантелена баба'
16)Полски мазурки (фигурки от разточено козуначено тесто, поръсени с ядки, захар и др)
17)Пасха (сладкиш от пресована извара)
18)Кулич (руски козунак с глазура)
19)Торта
20)Прясно масло

Ако някой проявява интерес към някоя от рецептите, мога да я преведа.
От всичките тези неща май ще правя само мазурки...За козунака още не съм сигурна :oops:.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 5:44 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Бисквитка би ли превела какво е това Сирене покшес?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 7:18 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Покшес (поне в книгата) е нещо като като пастет от различни видове сирене: швейцарско, рокфор, лимбург, гауда и пармиджано. Сирената се настъргват на ситно ренде и се правят на пастет с помощта на масло и коняк. Пропорции не са дадени.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 7:21 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
оооо това звучи страхотно. Обожавам всякакви видове сирена и кашкавали. Ще се пробвам сигурно пак пропорциите чрез налучкване. Много ти благодаря бисквитке ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2005 12:43 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Леле, какви работи са яли средностатистическите люде едно време... Бисквитче, моля те за рецептата за "Пасха" - предполагам е нещо като полския серник?


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2005 2:37 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аууу, това със сирената звучи наистина велико! Пусто, дет са толкова скъпи хубавите сирена. Ама пък ще спестя от бензин, защото "Дар от боговете" ми е през три-четири входа :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2005 3:19 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Точице, ще дам рецептата, но не е изпробвана (аз от тази книга рядко готвя, рецептите в нея са свръхкалорични; само в козунака има 60! яйца). (За полския серник не знам нищо, не съм го опитвала :oops:; това не сме го учили :-?)
Алеко, ако купиш по стотина грама от всеки вид и сложиш около пакетче масло, количеството пастет ще е съвсем задоволително. Да не говорим, че и с коняка ще понатежи (вкл. и на семейния бюджет).
Забравих да напиша, че ПОКШЕС се съхранява добре затворен в хладилника (оригинално в специална кутия в ледника - най-студената част от мазето)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB