Попаднах на нещо невероятно, фототипно издние на книга от 1892 година (Образцовая кухня). В книгата има готварски рецепти, менюта за цялата година и съвети за домакинята.
Това е менюто за Великденската трапеза (за средностатистическо пет-членно руско семейство, богатите са яли други неща
):
1) Форшмак царски (наденичка от хвъркат дивеч)
2) Боядисани яйца
3) Гъши яйца, печени с лук и галета
4) Варена шунка
5) Различни колбаси (салами)
6) Сирене покшес
7) Говеждо по ловджийски
Печен телешки бут
9) Желирано дивечово месо
10)Печено прасенце
11)Пуйка, пълнена с кестени
12)Гъска с ябълки
13)Желирано "гнездо" (яйца от желе, подредени в гнездо от захаросани лимонови и портокалови корички)
14)'Баба' (нещо като кекс) от попарено брашно
15)'Дантелена баба'
16)Полски мазурки (фигурки от разточено козуначено тесто, поръсени с ядки, захар и др)
17)Пасха (сладкиш от пресована извара)
18)Кулич (руски козунак с глазура)
19)Торта
20)Прясно масло
Ако някой проявява интерес към някоя от рецептите, мога да я преведа.
От всичките тези неща май ще правя само мазурки...За козунака още не съм сигурна
.