Така трябва да се прави палмово олио според FAO:
http://www.fao.org/documents/show_cdr.a ... 355e04.htm
Conversion of crude palm oil to refined oil involves removal of the products of hydrolysis and oxidation, colour and flavour. After refining, the oil may be separated (fractionated) into liquid and solid phases by thermo-mechanical means (controlled cooling, crystallization, and filtering), and the liquid fraction (olein) is used extensively as a liquid cooking oil in tropical climates, competing successfully with the more expensive groundnut, corn, and sunflower oils.
Обаче какво е маргарин?
Ако се имат предвид тия боядисани и витаминизирани майонези по суперите, те НЕ СА маргарин, а халварин или там каквото име са им дали конкретните производители. Правят се от смес на животински и растителни мазнини с емулгатори - яйчен прах и напоследък соев лецитин.
Маргаринът е нещо съвсем друго - продукт на хидрогенизацията на течни мазнини, обикновено растителни, но може и рибни, че и животински под високо (
500 - моя грешка! 15 ата) налягане с цел да се превърнат в твърди мазнини.
Процесът е измислен в Германия някъде 20-тте години.
По мое време все още продаваха ГДР-ейски и съветски маргарин - не можеха да се отличат от краве масло.
Съветският беше във форма на тротилова пресовка - точно като кутийка за билкови чайчета, а ГДР-ейския - в подобни на днешните пластмасови кутийки, но по 250 грама.
Изял съм промишлени количества.
Съвременните маргарини се използват главно в производството - не съм виждал истински маргарин на пазара.
Тук не става въпрос за търговската марка МАРГАРИН, чиито права немците още държат и имат постоянно караници с руснаците - вторият голям производител, поне доскоро.
А тези халварини, които по инерция наричаме маргарин са безвредни, някои от тях и вкусни - за всекиго има подходящ модел.
Та за кой модел иде реч че е вреден, щото рецептурите им( пише ги на опаковката) са различни?