inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 19 Сеп, 2014 6:45 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Юли, 2004 4:28 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Юли, 2004 11:26 am Пет
Мнения: 35
Location: Добрич
Закуската, която синът ми никога не отказва!

Мамалига (Качамак)
Едро смляна царевица (не брашно!!!) има на български производители, но аз предпочитам на италпаста /най-чист е качамака/. За двама души е достатъчно една равна чаена чаша от качамака. Завирате около литър вода, през това време измивате качамака със студена вода докато стане златно жълт. Слагам 300-400 мл. от горещата вода върху качамака, после върху слаб огън без да спирам да бъркам...междувременно посолявам...бъркането продължава между 4-7 мин. като през това време доливам по малко от горещата вода, докато се получи желаната консистенция.

Баба ми правеше мамалигата /качамака/ много гъста. Като станеше готова я поднасяше с чиния домашно кисело мляко /и кисело мляко си правя от време на време, ако някой се интересува мога да споделя/.

Аз обаче правя мамалигата с консистенцията на пчелен мед и след като я разсипя в чиниите поръсвам обилно с натрошено сирене, червен пипер...може лют...зимно време със ситно нарязана пастърма и щипка сух босилек....пък ако има пресен..ужас..ужас...накрая заливам със силно сгорещено олио...

Много вкусно!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юли, 2004 7:05 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ох, с този качамак, ...отгледали са ме с него. Баба ми правеше наложен качамак, а пък майка ми правеше по-гъст, който като поизстине, става за топене 8). Малко селско, но супер вкусно за мен и брат ми. А за топене правеше следното: в малко масло натрошаваше малко сирене, пържеше 1-2 мин, докато омекне, поръсваше с лют пипер и после не питай :lol: 8).
За брашното си прав - това, което продават в магазините, въобще не става. :? Трябва задължително качамак. Българският не е чак толкова лош, а най- добре домашно смляно по -едро брашно от дядо (нищо не може да се сравни с него :) 8))!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2004 2:53 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Тази идея за качамак с пъстърма направо ме побърка :o , това ще да е чудно! Въпрос - прясно мляко не слагате ли в качамака?
Моно, я кажи за киселото мляко, че само веднъж опитах да правя и нищо, ама съвсем нищо не стана...


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2004 7:32 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Юли, 2004 11:26 am Пет
Мнения: 35
Location: Добрич
не съм чувал за прясно мляко в качамака....я кажи как


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2004 10:22 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ами слагам наполовина вода, наполовина прясно мляко. Става още по-диетично :lol: Мислех, че е задължително, но сега ще опитам само с вода.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Сеп, 2004 2:36 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2004 4:14 pm Сря
Мнения: 21
Location: София
четох аз с интерес за качамаците....и си спомних навремето какво ми показа една румънка в Мароко...та значи за разлика от едросмляното тук тя ползваше много финно...навремето аз го правех с Царевин...продаваха го за децата. В кипящата подсолена вода слага брашно и бърка, консистенцията остава една идея по рядка защото като изстине се сгъстява. И реди като торта....ред каша, ред масло, ред сирене ( варианти пържен лук, колбас на жулиени и тн). Аз в къщи само със сирене правя и след една голяма "торта" са изпопадали под масата трупове...нещо като Макс И мориц от карикатурата:):0:)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Ное, 2011 4:21 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Ное, 2011 3:42 pm Пон
Мнения: 44
баба ми го прави много хубав качамака, само че слага царевично брашно, а не мляна царевица, виждал съм и с грис да го прави. Пече го и после го ръси със сирене и червен пипер. Много хубаво става, за съжаление моите опити досега приключиха с качамак - подметка или странна консистенция, която не мога да определя точно :)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2011 12:26 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
mu6muro4ko, в момента има готови смеси за качамак от царевичен грис. Изобщо няма да споря, че качамакът забъркан от царевично брашно е вероятно в пъти по-добър или най-малкото по-различно, но и качамакът, който правя за 3-4 минути става доста добър, а и моите хора си го изяждат с удоволствие. И на него аз лично на моята си порция слагам освен масло, сирене и пръжки (направени от пушен бекон:)) и доста настърган кашкавал.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2011 2:00 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Ное, 2011 3:42 pm Пон
Мнения: 44
не знаех за смесите, ще потърся, мерси за информацията :)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2011 4:05 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Маца написа:
...аз лично на моята си порция слагам освен масло, сирене и пръжки (направени от пушен бекон:)) и доста настърган кашкавал.
Маце, мериш ли си чат пат холестерола? :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2011 4:30 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Ное, 2011 3:42 pm Пон
Мнения: 44
холестерол. Аз какво да кажа като сега зимата вечер по едно парче сланина осолена изяждам :)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Ное, 2011 5:35 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Шефе, не чат пат, а твърде често даже, но не заради съмнения, а понеже се включва в стандартните изследвания, които ми трябват веднъж на месец. И да, холестеролът ми е в нормата и беше такъв и когато не ядях никакви мазнини в рамките на една година. Тук напоследък битува едно мнение, че холестеролът не зависи толкова от мазнините (няма да посочвам примерите), така че пушеният бекон и кашкавалът, пък и маслото едва ли ще направят нещо драстично, пък и не ям всеки ден такива неща. 8)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB