По правилно е да се нарича
Сладко от мъжки смокини, но нали с'Я всичко трябва да е политически коректно
Смокинята е двудомно дърво - има женски( фиги) и мъжки( каприфиги) особи.
В началото на май по клончетата на мъжките се появяват зелени "плодчета", които не са плодчета - никога не узряват и вътре са гъбести като фин дунапрен. В тях обаче живее една пчеличка. След седмица такива плодчета се появяват и по женските особи - те са по светлозелени и се прашат от тази пчеличка - на 20-тина женски трябва да има една мъжка смокиня за тая ми ти цел. Тези плодчета узряват - пълни са със червеникаво "месце", осеяно с дребни зрънца. От тях се прави есенес сладко от зрели смокини( киснат се за малко във варова вода - за стягане и да не се кашкат) и мармалад от смокини - кашка се с бъркалката при варенето.
Та
Сладкото от зелени смокини на баба Дина
Става от набрани, подарени или крадени смокинчета. Работи се с гумени ръкавици, защото някои са алергични към млечния сок, който изпущат. Подрязват се чисто дръжчиците и се дупчат на две места с нож или малка вилица. Сваряват се три пъти във вода, по за 5( пет) минути. В първата вода се слага супена лъжица син камък( меден сулфат за пръскане на лозята). Той запазва зеления цвят на смокините. След всяко варене се охлаждат със студена вода и се изстискват внимателно до пълно сплескване, но пък да не се разкъсат. Накрая трябва да ви остане полуфабрикат - сплескани зелени смокинчета.
Сварява се силен захарен сироп - над 65% захар( два килограма захар на литър вода) в разлат съд на силен огън( газ или дърва). Поставят се на дози смокините( в зависимост от едрината на 45 до 65 смокини се слага 1 кг захар; в съвременни мерки - на 2 килограма набрани сурови смокини - 1 кг захар).
Ще видите как смокинчетата бавно поемат сиропа и се раздуват до нормалния си размер. Когато това стане нагряването се прекратява и се слагат по 10 грама( 1 пакетче) лимонтузу( винена киселина) на 2 килограма вложена захар.
Сладкото веднага се насипва в буркани - първо смокинките, после се долива сироп. Гъстотата на сиропа все пак проверете на суха порцеланова чинийка, че после в буркана малко се "отпуска".
Поставяте капак - не е необходима стерилизация - захарността е над 60% и е практически вечно.
Годно е за консумация веднага - върху филийка с краве масло или върху бял сметанов сладолед( може и с капачка Плиска***** вътре
).
Сиропът става за палачинки и к'во ли още не - идеално свареното сладко има светлозелен прозрачен сироп.
Някои слагат във всяка смокинка ядка от бадем или орех, индрише и к'во ли още не, но... ароматът на сладкото е сам по себе си превъзходен и според мен не трябва да се замъглява с каквото и да е.