[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Майонезата на Вики
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 27 Юни, 2019 5:59 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 26 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 13 Яну, 2006 9:46 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
В старите буркани от компот /с обикновенните капачки а не тези с винт/ се слагат 3 цели яйца, 1 чаена лъжичка сол препълнена, 1 чаена лъжичка лимонтузу равна /ако обичате по- кисело може и повече/ и олио до свивката на буркана /а не до гърлото/. Разбива се като ножа на миксера се постави на дъното включва се и постепенно се издига към гърлото на буркана. При използуване можете да подправите майонезата с черен пипер, горчица и др. по желание.

Така приготвената майонеза можем да използуваме при приготвяне на руска салата или като основа на други салати.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Яну, 2006 11:22 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Може ли и в друг съд, или задължително трябва да е в буркан? Май нямаме такъв у дома... :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Яну, 2006 11:48 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
Може ли и в друг съд, или задължително трябва да е в буркан? Май нямаме такъв у дома... :oops:
Личният ми опит показва, че съдът трябва да е висок и с гърло достатъчно голямо, за да влезе ножа на миксера.

Длъжен съм да предупредя, че във връзка с непосредствена опасност от птичи грип при консумация на сурови пилешки продукти, НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ПРАВИ ТАЗИ РЕЦЕПТА, поне докато опасността не премине.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2006 4:28 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
А може ли някакво ориентировачно количество мазнина да посочиш, че да не търса буркан след това да наливам в него за да премера. Мисля да я направя в съда дето идва с пасатора.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Май, 2006 12:25 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Един компотен буркан от старите е 800 мл. Ако приемем, че едно яйце е около 50 мл обем, а обемите на солта и лимонтузуто пренебрегнем, ще рече, че мазнината е около 650 мл.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Май, 2006 5:33 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
MR.LAZY написа:
Един компотен буркан от старите е 800 мл. Ако приемем, че едно яйце е около 50 мл обем, а обемите на солта и лимонтузуто пренебрегнем, ще рече, че мазнината е около 650 мл.

Хм това не е ли много мазно ....


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Май, 2006 5:52 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Kabal написа:
Хм това не е ли много мазно ....
Един източник, на когото много вярвам, твърди, че при домашната майонеза, съдържанието на мазнини може да достигне до 85%, така че е в рамките на горната граница.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2007 10:34 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Сега се зачетох внимателно и видях, че пише 3 цели яйца не се ли ползват само жълтъците ?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2007 12:16 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Апр, 2005 12:36 pm Чет
Мнения: 98
Location: Варнаaaaa
Kabal написа:
Сега се зачетох внимателно и видях, че пише 3 цели яйца не се ли ползват само жълтъците ?


Аз я правя с цели яйца. Струва ми се, че става по-лека така.

Обаче има една подробност - яйцата трябва да са със стайна температута, иначе не се сгъстява, поне при мен не е се получавало досега.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2007 7:22 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Направих с яйца със стайна температура и стана супер. Само се чудя ако се сложи лимонов сок вместо лимонтузу дали ще стане.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2007 8:52 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Става,и още как!И със зехтинец става.То това му е хубавото на "домашното производство",че можеш да го подобряваш.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Окт, 2007 12:19 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
След многократни тестове стигнах до следните изводи.
Температурата на яйцата няма никакво значение.
Гъстотата зависи от количеството на олиото. Ако е по малко става рядка ако е повече става адски гъста. Също така е от значение и колко време ще разбиваме.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Окт, 2007 2:03 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Kabal написа:
След многократни тестове...

Кой се прежали да яде толкоз много майонеза? :P


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Окт, 2007 2:14 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
biskvitka написа:
Kabal написа:
След многократни тестове...

Кой се прежали да яде толкоз много майонеза? :P

Аз естествено. Онзи ден последно направих в мерителния цилиндър на пасатора с 2 студени яица които стигаха до скалата на 100 и долях до 400 олио на бурзата скорост стана толкова гъсто че като го обърнеш и седи.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Дек, 2007 2:58 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Ако се прекали и много с олиото може да се стигне до пресичане. Тогава в друг съд се взима едно яице разбива се и към него почва да се прибавя пресеченото.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2008 12:15 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
дима Т написа:
Става,и още как!И със зехтинец става.То това му е хубавото на "домашното производство",че можеш да го подобряваш.

Направих със зехтин и ела да ти я излея във врата! Само похабих продуктите. Адски е гадно !!! Да не се пробва! :puke:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2008 10:31 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Майонеза, направена със зехтин си е класика. Ако зехтинът ти харесва на вкус, то и направен на майонеза трябва да ти харесва.

Пробвай с подправки дали можеш да подобриш вкуса - чесън, горчица или каквото харесваш.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2008 10:40 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Kabal написа:
...излея...
Да разбираме, че не се е втвърдила ли?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2008 10:49 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Ако не ти харесва на вкус както казва ИПА , доувкоси си я, а ако не се е втърдила използвай я като сос- специален. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2008 10:52 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Кабайеро, да не би яйцата да не са били пресни?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2008 7:27 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Фидера написа:
В старите буркани от компот /с обикновенните капачки а не тези с винт/ се слагат 3 цели яйца, 1 чаена лъжичка сол препълнена, 1 чаена лъжичка лимонтузу равна /ако обичате по- кисело може и повече/ и олио до свивката на буркана /а не до гърлото/. ...


За пръв път чувам, че олиото се налива директно цялото в съда. Аз рядко правя майонеза, по често правя винегрет и разбивам хаивер, но олиото винаги го наливам постепенно, на тънка струя. А в началото (при майонеза и винегрет), слагам и една с.л. горчица, за да хване по-лесно, а и вкуса много ми харесва.
А иначе олиото си е олио и тези заготовки, стават със всички видове такова. После е въпрос на вкус. Сигурна съм, че ако се приготви с олио от арган, пак ще стане хубава майонеза, но доста хора няма да я харесат.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2008 5:13 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Kristi, какво е арган?


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2008 7:59 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
biskvitka написа:
Kristi, какво е арган?
Олио от арган


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2008 10:37 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Яйцата бяха домашни и пресни. Със зехтин ям всички салати с изкючение на зелена и кисело зеле. Просто майонезата със зехтин за мен е адски гадно нещо. След като опитах направо загубих апетит.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2009 1:55 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Окт, 2009 1:47 pm Съб
Мнения: 1
Фидера - огромно благодаря за рецептата! Както и на Кабал за безкрайните експерименти!

От раз стана - но първия път беше ужасно солена - сложих лъжичка сол на две яйца и 400 мл олио и мога само аз да си я ям :-)

Наистина на едно от средно до голямо яйце са нужни :
- две щипки сол (иначе става доста солена)
- четвърт изцеден лимон - до половинка (ако решите да е по-лимонена :-)
- 200 - 250 мл олио - вкуса на майонезата изцяло зависи от олиото (е освен ако не решите да експериментирате с развалени яйца или други ароматни добавки :-). Ако надскочите олиото - просто става много по-гъста.
Лимона имам чувството, че както яйцата - също малко разрежда.

Ако някой има успешни модификации - да пише!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 26 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB