Запържват се две средни глави кромид лук / може и с праз / с 3-4 с.л. олио на слаб котлон. Като стане прозрачен лукът се добавят 1 1/2 ч.ч. добре измит ориз, бърка се докато оризът стане "стъклен", посолява се, добавят се черен, червен пипер, джоджан / може и гъби ако имате /.
С тази плънка се завиват сърмите, като не се стягат / оризът ще набъбне много / и не се нареждат плътно / да има по малко разстояние между тях/.
Захлупват се с чиния, заливат се със зелев сок и вода / зависи колко е солен и кисел сока / до ръба на чинията и се варят на слаб огън 30 - 40 минути след като заврат.
Баба обикновено слага и няколко сухи червени чушки, накиснати в гореща вода, напълнени с част от плънката.
Така има и зелеви сърми, и пълнени чушки и събрани аромати...
Да ви е сладко.