Когато бях малка ненавиждах гъбите,по точно "месото" им.Сосчето обаче обожавах.Любимо ми беше баба да метне върху печката на дърва, няколко печурки брани из поляните, да ги поръси със солчица..
, а ние с брат ми се зареждахме с порезаница хляб отстрани и търпеливо,преглъщайки чакахме да си пуснат водичката ,която старателно отопвахме.
Другият начин да ми "пробутат" гъби, беше именно тази каша.Сега вече си я хапвам цяла, но тогава ми сипваха само сос..
,глезла съм била.
У дома принципно баща ми рядко готви,има си запазени манджи, които си са си негов патент.Странно е, майка ми е много добра готвчка , но специално тези гозби, той ги готви по-добре.При това без да полага никъкво старание..
Много се отклоних, да си дойдем на думата.Ето, и рецептата за любимата ми гъбена каша:
Татковата гъбена каша
Необходими продукти: ( за около 2 порции)
250 гр. гъби (с челадинки ми е любимо, но и с печурки се получава много добре
)
3-4 стръка пресен лук
1 с.л. брашно
малко червен и черен пипер
1 домат (може и от буркан)
една шепа киселец
солчица
магданоз
2-3 с.л.олио (аз от себе си добавих и малко масълце)
малко водичка (не ми ще да ви подведа..може би 1 ч.ч.)
Начин на приготвяне:
Нарязвам лука на колеца и го задушаваме за кратко в мазнината.Като започне да се предава прибавяме
натрошените гъби.Продължаваме да да задушавам, докато гъбките омекнат.Поръсваме с брашното ,разбъркваме ,поръсваме с пипера, добавяме и домата разбъркваме и сипваме водата, за да не прегорим пипера,посоляваме.Захлупваме и оставяме да къкри 10-ина мин.Поръсваме с магданоз и сервираме с домашна питка или в краен случай с пухкав бял топличък хляб.
Приятен апетит!