Мамина е, защото майка ми редовно я правеше по повод (за Нова година с късмети) и без повод. Оригиналната рецепта е на една нейна леля.
Та:
1 кг брашно, пресято
1 кубче мая, разтворено в 1ч.ч. вода
3-4 с.л. кисело мляко
сол
мас (къмто 250 гр)/масло 1 голямо пакетче от 250 гр, може и пакетче и половина
сирене (не мога да дам точно количество, колкото ви харесва)
Замесва се тесто, меко е и е малко на конци (не звучи много ясно, но не мога по-точно да го кажа) Оставя се да бъбне докато удвои обема си и след това се разделя на 5/6 големшки топки. Всяка топка се разточва не много тънко, малко по-тънко от 1 см дебелина да кажем, и обилно се ръси (мнооого обилно) с разтопената мазнина. Отгоре се наръсва сиренето, след което разточения лист се завива на руло, като едновременно се усуква (все едно изстисквате пране
) Вие се в подмазнената тава и се почва следващия лист и т.н. На мен последния път ми поостана масло (бях сложила пакет и 1/2 масло) и направо го полях върху наредените кори.
Пече се в предварително силно загрята фурна (на 220С) за около 10 минути, докато започне да се зачервява и след това се намалява до средна температура, докато цялата стане златиста и прекрасна
Сега се сетих, веднъж вместо големи топки направих по-малки и ги завих индивидуално като охлювчета, но е малко по-пипкаво. Най-важното е да има достатъчно масълце, става фантазия, ако ще и да е суперкалорична!