Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:25 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Авг, 2006 9:49 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Апр, 2005 12:36 pm Чет
Мнения: 97
Location: Варнаaaaa
Рецептата е от моята баба и е любимото ми ястие през цялата година.

10 броя не много люти чушки (може и сладки) се изпържват в горещо олио и се изваждат в отделен съд. В същата мазнина се изпържват 1кг нарязани на ситно или настъргани домати. Прибавят се щипка сол и ситно нарязана целина.
Сварява се 1 л прясно мляко и се оставя да изстине. Докато траят тези процедури, чушките се обелват и прибавят към доматения сос. Когато млякото изравни температурата си с чушките и соса, внимателно се прибавя към него. Не трябва да се получава много рядка смес.

Може да се приготвя и през зимата с пържени чушки за зимнина и домати от буркани.
Приятен апетит!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2006 10:51 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Аз като голям почитател на всякакви доматени сосове и добре опечени/изпържени чушки (Алеко!) имам три въпроса относно рецептата. Първо, млякото не се ли пресича от киселостта на доматите или има някакъв пиниз? И второ, колкото и да са пържени 1 кг домати като им добавиш 1 л мляко (което след сваряване да речем остава 900 мл) не става ли рядко? Трето, белиш ли чушките, преди да им сложиш доматения сос?


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Авг, 2006 12:04 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Добре дошла на Лютата чушка! Един съвет: Не се хващай на заяжданията на Г-н Мързелко!


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2006 3:26 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Апр, 2005 12:36 pm Чет
Мнения: 97
Location: Варнаaaaa
Благодаря и на двама ви за посрещането :)!

MR.LAZY написа:
Първо, млякото не се ли пресича от киселостта на доматите или има някакъв пиниз? ...


Млякото не се пресича, защото двете температури са близки. Даже е желателно не да са топли, а по-ниски от топлото (ох, дано ме разбрахте). Смесваш ги при непрекъснато разбъркване. Почти като застройка на супа, само че само с прясно мляко.

Quote:
...И второ, колкото и да са пържени 1 кг домати като им добавиш 1 л мляко... (което след сваряване да речем остава 900 мл) не става ли рядко?

Ами според мен не е рядко. То все пак зависи и от вкуса, но ако при смесването стиснеш до желаната от теб гъстота, не разреждай повече.

Quote:
...Трето, белиш ли чушките, преди да им сложиш доматения сос?


Аз лично не понасям необелени чушки, затова докато се сгъстява доматеният сок ги обелвам и после ги добавям към него.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Авг, 2006 10:10 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Юли, 2006 2:01 pm Чет
Мнения: 20
Location: Сливен
Аз бих сложила малко черен пипер и ситно нарязан магданоз ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Авг, 2006 10:33 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Вчера забърках тази манджичка, обаче като слоших млякото стана доста рядко. А сложих 3 пъти по-малко мляко и доматите бяха повече, но бяха пасирани. Пържих до консистенция на лютеница, но не помогна. При разреждането с мляко, сосчето стана рядко. Сигурно нещо съм объркал.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Авг, 2006 11:44 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
... Сигурно нещо съм объркал.


Ми да, забравил си мръФката! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Авг, 2006 7:01 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Апр, 2005 12:36 pm Чет
Мнения: 97
Location: Варнаaaaa
MR.LAZY написа:
При разреждането с мляко, сосчето стана рядко. Сигурно нещо съм объркал.


Не си объркал. Редичко става и при мен (но не чорба). Но аз понеже не си падам по гъстите каши затова ми харесва.
Може би, защото баба го правеше на село с овче мляко, да е било по-гъсто, а може би защото при баба всичко е вкусно... ;) не съм обръщала внимание на гъстотата. Колегите пробваха с готварска сметана, но вкусът се загуби. Т.е. оня вкус, който аз знам.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Авг, 2006 7:22 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Liuta4ushka написа:
...а може би защото при баба всичко е вкусно... ;)
Това ще да е в комбинация с овчето мляко ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB