Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 6:33 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 10 Авг, 2006 10:56 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Юни, 2006 11:20 am Пет
Мнения: 13
Днес сътворих за закуска понички и станаха супер.

Продукти:
3 яйца
1/2 коф.кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка бакпулвер
1 ч.ч. газирано по желание (аз сложих бира)
4-5 с.л.захар
брашно, колкото поеме

Омесих тесто, което разточих на тънка кора, изрязах с чаша кръгчета и вътре сложих 1 ч.л.мармалад, отгоре похлупих с друго кръгче, притиснах добре и пържих. Готовите поръсих с пудра захар. Невероятни са!!!!! :P


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Понички
Сготвено на: 10 Авг, 2006 11:05 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
KIKITAA написа:
брашно, колкото поеме
А при теб, колко пое? ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 01 Дек, 2007 1:28 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Помните ли "едно време"какви понички продаваха?С един такъв тъмен мармалад вътре,ако някой има идея с какъв мармалад върви тази рецепта моля да сподели,май шипков беше,ама не съм сигурна!


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Понички
Сготвено на: 01 Дек, 2007 10:30 am Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Shokolatina написа:
с какъв мармалад върви тази рецепта

И на мен ми се струва, че шипков, сливов или кайсиев ще е най-добре, за да има малко киселинка, нали отгоре се ръсят традиционно с пудра захар?


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 01 Дек, 2007 6:42 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Единствено и само шипков! Това е класиката!


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 03 Дек, 2007 2:25 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Единствено и само шипков! Това е класиката!


Абсолютна класика, и сега пак са почнали да я продават. Че аз лично не бих си забъркала собствено производство.


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 05 Дек, 2007 1:14 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
"онези" понички бяха с трудно опредалим на вкус мармалад, но по консистенцията му съдя, че е бил с много добавен пектин (нищо лошо). А дали е бил шипков или ядълков, с такова количество пектин, горе-долу едни и същ вкус имат. Ако обаче човек е решен да пробва, купува си бурканче шипков мармалад и пакетче пектин и бърка доката стане твърдичка консистенция и после пълни поничките ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 05 Дек, 2007 11:47 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Meg написа:
пакетче пектин

Малко уff - пектинът не е ли гаден на вкус, усеща ли се като го прибавиш към нещо?


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 06 Дек, 2007 3:15 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Ами не бих го класифицирала като гаден, а по-скоро безвкусен. Но се усеща като се добави - нещото става по-плътно. Пектинът не се разгражда от човешкият организъм, но е като фибрите - върши малки чудеса в чревния тракт. Съдържа се в морковите и недозрелите плодове основно. Това ги прави твърди. С узряването на плодовете, пектинът започва да се разпада; в презрелите плодове, той е много малко, затова са и толкова меки...


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 07 Дек, 2007 1:22 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
А сега я втасахме! :cry: В чужбинско няма такова чудо шипков мармалад,даже не му знам и превода.А те и чубрица нямат,ужас :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 07 Дек, 2007 1:32 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
На немски шипка е Hagebutte, а мармеладът е съответно Hagebuttenmarmelade.

За английски намерих това: (wild) free briar, (dog) brier, dog rose (Rosa canina); eglantine (Rosa rubidinosa); (плод) hip.

А за гръцки - αγριοτριανταφυλλιά (η) (Rosa canina).


 Profile  
 
 Рецепта: Понички
Сготвено на: 07 Дек, 2007 5:32 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
:kiss: Благадаря!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB