Това е една проверен с годините рецепта (от майка ми я знам),за сладки които издържат дълго време.Противниците на свинската мас да не ме погнат само..
МАСЛЕНКИ
300 гр. мас (размекната)
250 мл. швепс портокал,лимон,лимонада...
брашно колкото поеме (по мои преценки е към 500 гр.)
пудра захар
2-3 ванилии
вишни от сладко (сливи,локум..каквото прецените и обичате)
орехи
От маста, швепса и брашното се замесва меко тесто (леко лепне). Правят се топчета големи горе долу като орех, разплескват се на малка питка, във всяка се поставя вишна и парче орехова ядка и се завива..оформят се топчета.
Нареждаме в тава,която
не е намазнена предварително .Печем до порозовяване. Щом се извадят от фурната ,веднага се овалват във пудрата захар,към която сем добавили ванилиите.
Колкото повече престоят толкова по-вкусни стават!Това е мое мнение,мъжът ми казва "чак пък по хубави..но не стават по лоши със сигурност".
Аз лично много ги обичам,защото не са тежки,мазни и не са много сладки (все пак в тестото захар няма),зависи колко обилно ще ги оваляш после в пудрата..