Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2021 11:57 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Дек, 2004 12:03 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
В предишна тема споменах за тези любими мои еклери. Ето, изрових рецептата. Отдавна се канех да я направя, но имам малка неяснота по отношение на крема (количеството на брашното). Може би ще ми помогнете...

Еклери - Теменужка

Необходими продукти:
За пареното тесто:
1 пак. масло (125 гр.)
360 мл. вода
1 ч.л. захар
щипка сол
5 яйца
8 с.л. брашно (с връх)

за крема:
4 яйца
1 литър мляко
1 ч.ч. захар
брашно
ванилия
малко масло

Начин на приготвяне:
За тестото: Маслото, захарта, водата и солта се кипват. След като започне да завира, се маха от котлона, добавя се брашното, разбърква се добре и постепенно се прибавят предваритело разбитите яйца. Разбърква се добре до получаване на хомгенна смес. В намаслена тавичка се сипват купчинки с чаени лъжички (или се шприцоват). Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. Добре е фурната да не се отваря по време на печене, за да не спаднат еклерите.

Крем: От продуктите се прави гладък крем. След като изстине се шприцова в еклерите (при липса на шприц, еклерите леко се цепват отстрани и с помоща на лъжичка се пълнят с крем).


 Profile  
 
 Рецепта: Крем за еклери
Сготвено на: 17 Дек, 2004 2:18 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Най-напред, благодаря за еклерите!
Майка ми правеше подобен крем, с който пълнеше фунийки, само че нейния е с 3 яйца. Брашното е 7 с.л., а маслото - 125 г.
Хубавото на еклерите е, че може да се импровизира с пълнежа, аз лично смятам да направя поне с два вида крем.
А ето и една моя идея за крем:
Сварява се гъсто ароматно нишесте и отгоре се слага малко масло, за да не се покрие с ципа. След като изстине, към него се добавя разбита течна сметана. Получава се много нежен мус.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Дек, 2004 3:08 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси за уточненията! :)
За такъв крем-нишесте,масло,сметана-за първи път чувам :oops: .
Предполагам,че сметаната е на око,кой колкото пухкаво желае да му бъде ?


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Дек, 2004 4:48 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ами аз го измислих :oops: , макар че нищо чудно, да съществува отдавна. Гледам сметаната да не е повече от 50%, че става много калорично. Между другото, става и със сметана на прах. Маслото е много малко, колкото да се покрие с много тънък слой повърхността на нишестения крем, може и без него, но ще трябва да се маха кората отгоре.
А милиноподобните питчици, които си мислех, че са мое откритие, се оказаха аджарски ватрушки :( .


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB