inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 11 Дек, 2017 11:43 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 19 Дек, 2007 1:16 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Дек, 2007 2:22 pm Сря
Мнения: 16
Ето и от мен една рецепта за тиквеник. По-точно от баба ми...

Трябват ви хубава сладка тиква, която настъргвате на най-едрото на рендето, едро смлени орехи, захар, олио, малко канела и фини кори, влажни, за да може да се навият.

Ето как става:
Върху лист вестник (по-хигиеничните могат да го заменят с друг вид хартия или найлон) разстилате лист от корите. Наръсвате го с настърганата и леко подправена с канела тиква, но не прекалено много тиква, че ще се разкашка при печенето - да се вижда листа под тиквата. След това наръсвате обилно с шепа орехи. Загребвате и от захарта и посипвате с нея (според вкуса). Сега подгъвате листа в единия край и вдигате вестника от същата страна - така листа сам се навива на хлабаво руло. Хващате го в двата края и го притискате леко към центъра, така че да се нагърчи като гъсеница:) Разрязвате наполовина, за да не са прекалено големи парчетата и ги нареждате в намазаната тава. След това и другите като вита баница. Парчетата не трябва да са сгъчени, а нормално едно до друго. Феновете на мазничкото могат за залеят тиквеника със загрято олио, да цвръцне леко:)

Печете в предварително загрята фурна. Като се зачерви метнете едно фолио ако рече да прегаря. От време на време може да поразтърсите тавата, да не залепнат парчетата за дъното.
Изпеченият тиквеник сиропирате с предварително приготвен и охладен сварен захарен сироп в отнощение 3:1 вода:захар, но може и в друга пропорция.

Хубаво е да престои покрит една вечер, но аз не мога да се стърпя и го ям още топъл. Най ми е вкусен топъл. Абе фантазия...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB