Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:06 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Яну, 2005 2:52 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ludetina ме запали по кексовете, а този е единствения, който винаги ми се получава. Да не говорим, колко бързо и лесно става.
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 яйце (може и без него, но става много ронлив)
2/3 ч.ч. олио (на мен повече ми харесва с 1/2)
1 с.л. какао или 1 пак. канела
ванилия или ромова есенция (ако имате и обичате)
1 равна ч.л.сода бикарбонат

Всичките продукти се смесват и веднага се изсипват в намаслена и набрашнена тавичка. Кексът се пече на 200 градуса, като готовността му се определя с клечка, бодната в средата - ако клечката излиза без полепнало по нея тесто, кексът е готов.
Добър апетит!


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Яну, 2005 8:31 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Направих мъфини от това тесто, като сложих и един банан, размачкан с вилица. Забравих содата и половината мъфини не приличат на нищо. Останалите имат съвсем приличен вид. Интересното е, че свекърва ми, с която вечеряхме преди малко, не си позна сладкиша. ;)

8) А сега ще споделя, как се правят мъфини, когато нямате формички. Много просто - пекат се в стъклени (от дебело стъкло) или порцеланови чаши, които се намазняват и набрашняват много старателно. Може за всеки случай на дъното на чашата да се сложи изрязано от хартия за печене кръгче. (Идеята е от сайта Good-cook)


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2005 11:14 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Признавам, за първи път чувам за мъфини в порцеланови чашки.. :mrgreen: за суфлета да, обаче кексчета! Много хубава идея! Сега след като са се поучили, можеш да пробваш стотици варианти... даже има мъфини с любимата ти тиква.. :) ;)

Принципно, за да са успешени мъфините, освен набухвателя важен е и реда на смесване на продуктите - течните отделно от сухите и после съвсем минимално бъркане при обединяването на двете смеси.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2005 12:10 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря, не ми беше съвсем ясно, как точно се забърква тестото, не всички рецепти са с подробни инструкции. От интернет си записах около 60 страници с рецепти за кексове и мъфини. Засега ще правя само по-диетичните, макар че много ми се иска да опитам от твоите шоколадови :knife: .
Имам тиква и ще спретна нещо тиквено, още повече, че мъфините се се пекат по-бързо от кексовете.
Един тъп въпрос: с какво се разбива тестото? С тел или миксер?


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2005 1:13 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Няма никаква нужда от миксер..всичко на ръка с тел ,с вилица както ти е най-удобно.Основните правила (важат почти винаги):
1."Сухите" съставки се смесват отделно от "мокрите"
2.При обединяването на двете смеси, се разбърква за много кратко, 10-15 макс. движения с лъжицата,като не трябва да те притесняват сухите нишки ,които понякога остават,те ще се абсорбират по време на печенето.Това е важно ,за да останат пухкави и въздушни кексчетата,ако се прекали с бъркането мъфините стават по тежки .
Това е!Успех! ;)

А ,ето и страницата от ,която се научих как да ги правя:http://www.joyofbaking.com/muffins/muffins.html


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2005 8:36 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много ти благодаря! :kiss: (Там освен за мъфините, четох и за моите любими cookies, наистина великолепен сайт!)


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2005 5:18 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
:!: Благодарности за идеята с чашите. Никога не съм си и помисляла дори да правя кексчета в чаши или купички за крем-карамел. Ще пробвам, а сега като се замслих, се сетих че те могат да имат и други приложения.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2005 9:56 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:oops: Надявам се, че ще споделиш с нас, какво се е получило.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Дек, 2009 5:35 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Дек, 2009 5:28 pm Нед
Мнения: 1
благодаря на мамчето за лесният и вкусен кекс


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Дек, 2009 6:33 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
евелина_1978 написа:
благодаря на мамчето за лесният и вкусен кекс
Благодаря ти от нейно име. Ще й предам лично.

А на теб, здравей и добре дошла.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB