Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:51 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Яну, 2005 10:19 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Едната ми баба прави страхотен тиквеник 8) (другата смяташе, че с тиква се хранят само прасетата :lol: ). Майка ми поизмени малко рецептата, а с моите нововъведения стана още по-интересно.

Това е крайната рецепта:

300 г кори (Тракийски). Ако имате по-голяма тава, вземете 400 г кори и увеличете количеството плънка.
около 1 кг почистена и обелена тиква
2 средно големи ябълки, обелени и настъргани
1 ч.ч.захар
100 г стафиди
100 г смлени орехови ядки
5-6 с.л. масло или маргарин
3-4 с.л. овесени ядки
1/2 пак. канела
2-3 карамфилчета + 2-3 зърна бахар, смлени или счукани в хаванче

Тиквата се настъргва на едро ренде и се задушава с маслото до омекване (но да не става на пюре!). Оттегля се от огъня и се добавят и останалите продукти. (Майка ми поръсваше с мазнина всяка кора, но аз, след като забравих няколко пъти, слагам всичко в плънката, за по-сигурно).

Овесените ядки се слагат, защото плънката е сочна и има опасност тиквеника да се разкашка. Те попиват от течността и в същото време придават по-интересен вкус.

Върху всяка кора се слагат по 3 с.л. плънка, която се разнася равномерно, кората се навива на охлюв и се слага в намаслена тава. Около нея се нареждат и останалите кори, 'третирани' по същия начин. Отгоре се слагат няколко бучици студено масло и тиквеника се слага в загрята фурна. Пече се при температура 220 градуса.

След като стане златист, го изваждам от фурната и го покривам с найлона от корите, за да омекне, макар че на мен повече ми харесва хрупкав :) . Може да се наръси с пудра захар, така ще стане съвсем като щрудел ;) .


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2005 5:08 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
А искам да питам, само една кора ли слагаш на охлюв :lol: ??? Аз завивам винаги две по две с мазнинка между тях- в туквеника олио, в баницата- масълце. Може би е по-финои сами с по една кора! Много влкусно изглежда!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Фев, 2005 10:57 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Правила съм го и с една, и с две кори. С една кора става по-сочно, с две - по-хрупкаво (и по-мазно, заради допълнителното намазване на втората кора :x ). Вкусно е и по двата начина, но предпочитам първия.
А ако се прави с домашно точени кори, тогава кората е само една.
P.S. Корите може да се поначупят при навиването им, особено първите две. Обаче на вкуса това не се отразява.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB