Едната ми баба прави страхотен тиквеник
(другата смяташе, че с тиква се хранят само прасетата
). Майка ми поизмени малко рецептата, а с моите нововъведения стана още по-интересно.
Това е крайната рецепта:
300 г кори (Тракийски). Ако имате по-голяма тава, вземете 400 г кори и увеличете количеството плънка.
около 1 кг почистена и обелена тиква
2 средно големи ябълки, обелени и настъргани
1 ч.ч.захар
100 г стафиди
100 г смлени орехови ядки
5-6 с.л. масло или маргарин
3-4 с.л. овесени ядки
1/2 пак. канела
2-3 карамфилчета + 2-3 зърна бахар, смлени или счукани в хаванче
Тиквата се настъргва на едро ренде и се задушава с маслото до омекване (но да не става на пюре!). Оттегля се от огъня и се добавят и останалите продукти. (Майка ми поръсваше с мазнина всяка кора, но аз, след като забравих няколко пъти, слагам всичко в плънката, за по-сигурно).
Овесените ядки се слагат, защото плънката е сочна и има опасност тиквеника да се разкашка. Те попиват от течността и в същото време придават по-интересен вкус.
Върху всяка кора се слагат по 3 с.л. плънка, която се разнася равномерно, кората се навива на охлюв и се слага в намаслена тава. Около нея се нареждат и останалите кори, 'третирани' по същия начин. Отгоре се слагат няколко бучици студено масло и тиквеника се слага в загрята фурна. Пече се при температура 220 градуса.
След като стане златист, го изваждам от фурната и го покривам с найлона от корите, за да омекне, макар че на мен повече ми харесва хрупкав
. Може да се наръси с пудра захар, така ще стане съвсем като щрудел
.