Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Яну, 2018 12:36 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Ное, 2008 12:29 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Ето и една рецепта и от мен в този форум.
Това е рецепта за телешко на леля ми. Рецептата е с някакъв немско-швейцарски произход и е от времето, когато леля ми живееше със семейството си в Германия.

Продуктите, които с необходими са:

КРЕХКО телешко месо (може да се направи и със свинско)- половин- един килограм
кромид лук - една глава
гъби (печурки) -ако са стерилизирани - 100гр, ако са пресни - 200гр
стерилизирани кисели краставички - 3-4 броя
квасена сметана - 1-2 лъжици
горчица - 1-2 лъжици
сос Демиглас (или винен фикс)
черен пипер
червен пипер
други подправки според вкуса (аз слагам и малко кимьон, може и бахар)
олио ( или друга мазнина за пържене-) - 4-5 супени лъжици - аз ползвам оризово олио или олио от семки на грозде
вода - 400мл
сол - ако е нужно на вкус
Image

Начин на приготовление:

Месото се нарязва на жулиени, поръсва се с черен пипер, кимьон, бахар и се запържва на пориции в тигана, след което се изважда.
Image

В тигана се поставят нарязаният на дребно лук и гъбите, поръсва се с червен пипер и се запържва.
Image

На следващия етап към лука и гъбите се добавя и разтвореният в 400мл вода сос Демиглас (Ако имате домашно производство - още по-добре. Аз обаче съм далече от тези кулинарни върхове. Вместо демиглас може да се използва и винен фикс). На този етап може да върнете в тигана месото, особено ако е останало по-жилаво след запръжката. Сосът се вари до сгъстяване (или според описанието на производителя)
Image
След като сосът се сгъсти, в тигана се връща изпърженото месо, нарязаните на малки жулиени (или на по-дребно) кисели краставички, горчицата, сметаната.
Image
Оставя се "да клокне" и се отстранява от котлона.
Image

Сервира се върху канапе от картофено пюре. Е voila!
Image


Last edited by Лени on 22 Ное, 2008 12:58 pm Съб, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 12:02 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Значи това е вчерашната загадъчна манджичка.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 12:43 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Много хубави снимки и хубава рецепта. Поздравления. На мен обаче това силно ми напомня на Бьоф Строганов. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 1:04 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
миш маш написа:
Много хубави снимки и хубава рецепта. Поздравления. На мен обаче това силно ми напомня на Бьоф Строганов. :roll:

Наистина Миш, много напомня, но вкуса е различен (може би заради киселите краставички, които са като "любима подправка" в много немски манджи, а и сметаната не доминира)


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 5:54 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Снимките наистина са чудесни!

Имам един тъп въпрос: какво е винен фикс? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 6:21 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Лени написа:
Ето и една рецепта и от мен в този форум.

Поздравления за чудесните снимки!
Рецептата ми е позната доста отдавна, но винаги съм се въздържал да я правя, защото у нас не може на практика да се намери хубаво телешко месо за тази цел.
Между другото, сос "Демиглас" се намира в една верига магазини на името на подземна железница... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Боже, боже, докъде ме докараха, да се чудя как да кажа нещо и да използвам евфемизми и словесни параболи... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 6:40 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Винен фикс е например това.
А Демиглас може да се купи насипен, на грамаж в магазините за подправки, защото в онзи хипермаркет опаковките са доста големи и със съответната цена.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 6:45 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
gotin написа:
Рецептата ми е позната доста отдавна, но винаги съм се въздържал да я правя, защото у нас не може на практика да се намери хубаво телешко месо за тази цел.

Готин, на четвъртък пазар- ти знаеш къде, се намира прекрасно месо от теле сукалче почти на цената на обикновеното говеждо.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Ное, 2008 6:48 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Браво Лени, чудесна рецепта и снимки. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2008 10:28 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Много вкусно звучи и изглежда, някога (явно в необозримото бъдеще) ще опитам да я спретна.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2008 12:24 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ето какво ще направя от едни две кила телешко, което ми седи във фризера!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB