1.200 кг ябълки се обелват и настъргват.
3 ч.ч. брашно (по 200 мл) се смесват с 3-4 с.л. кисело мляко, бакпулвер на върха на лъжичката (мисля да опитам следващия път с амонячна сода, докато не са я забранили и тук), 6 с.л. разтопено масло (това е около 2/3 пак. от тези по 125 г), 1-2 с.л. олио и малко хладка вода. Тестото се премесва бързо и се разделя на две различни по големина части.
Разточват се две кори. От по-голямата се оформя дъното на пая, като се прави и странично ръбче. Върху нея се слагат леко отцедените настъргани ябъки, които
в този момент се смесват с 1 ч.ч. захар (200 мл) и канела на вкус. Отгоре се покрива с горната кора, като двете кори
не се защипват.
Паят се пече в загрята до 190 градуса фурна.
Малко преди да порозовее, се нарязва на ромбчета. После се допича.
Поднася се изстинал.
В началото е твърд, като престои малко, омеква.
Най-вкусни са страничните кори - там сокът се е карамелизирал и те са по-твърди.
Свекърва ми го съхранява няколко дни в пластмасова кутия в хладилника (тя е човек с изключителна воля
). При мен такива неща остават за следващия ден, ако ги пека след вечеря
Забележка: количеството захар зависи от това, колко са сладки ябълките и колко сладко обичате.