MR.LAZY написа:
Спецификата на курса (он-лайн) предварително я обрича на неуспех.
Ако говорим сериозно, това е нещо много трудно постижимо онлайн.
Без реален практически опит на живо, само с указания онлайн едва ли човек ще стане добър готвач, независимо от силното му желание.
В готвенето, както и в по-висшите сфери на кулинарното изкуство има твърде много чисто технически трикове и похвати, които просто трябва да се видят и пипнат с ръка.
Аз съм обичам да уча някого, имам уникалното търпение да го направя, старая се с контравъпроси да оценя докъде и стигнал този, който обучавам и какво точно е разбрал и дали правилно го е разбрал, т.е., пробвал съм да обучавам хора онлайн на готвене и резултатите са по-скоро плачевни.
[hide]Първи пример: Помолиха ме по ICQ да предам урок как се готви перфектен боб, в частност, боб в гърне на фурна.
Утрепах си три (!) часа да обяснявам най-подробно и целенасочено (апропо, имам специална технология за готвене на боб, която съм публикувал и във форума) при определен голям интерес от отсрещната страна, човек без готварски опит, но пък със силното желание да се научи да готви добре.
Резултат: На другия ден попитах "Как стана бобът?" Отговорът беше "Ами-и-и, нищо не стана...".
"Защо???"
"Ами аз го направих както ме е учила мама, сложих го да заври на силен огън, хвърлих първата вода, сложих го пак да заври на силен огън и после го изсипах в гърнето и го сложих във фурната за 3 часа и пак нищо не стана, тропаше и направо го изхвърлих."
Което беше в пълно противоречие на това, на което бях обяснявал за тези три часа.
Казах "Sorry" и повече не изхабих и секунда, за да обяснявам каквото и да било.
Втори пример: Обяснявал съм хиляди пъти на различни "интересуващи се", че откакто се помня, в нашия дом никога не е имало тъп и нережещ нож.
От прабаба си съм научил, че "Само дяволът знае къде си точи ножа стопанката". Което означаваше, че домакинята си точи готварския нож
на дъното на първата попаднала и чиния... Просто и ефикасно и винаги безотказно действащо, нали?
Обаче след няколко месеца, при случайно гости забелязвам, че ножовете пак са тъпи.
Запитвам "Защо са тъпи пак ножовете, нали те научих как най-лесно става това".
Отговорът "Еми-и-и... Уф, да, бе..."[/hide]