Честно казано, много се чудих къде да постна тази рецепта и накрая реших, че ще подкрепя диетичния форум.
Защото рецептата наистина е съвсем диетична и много вкусна при това.
ТИКВИЧКИ С ПЪЛНЕЖ ОТ ИЗВАРА
===============================
Продукти:
4 млади, но едри тиквички (един вид, тиквички-тийнейджъри, млади, здрави и без много акъл, т.е., семки),
1/2 кг. пресни картофи,
300 гр. обезмаслена извара,
4 с.л. зехтин или олио,
1 с.л. доматено пюре,
1 1/2 ч.л. червен пипер,
1 глава стар лук (или 1 връзка пресен лук),
1 стрък чесън,
черен пипер и сол на вкус.
Тиквичките само се измиват добре, не се белят, само се отрязва дръжката им.
Разцепват се внимателно по дължина.
Със специална лъжичка се избожда вътрешността на тиквичката, но така, че да остане доста дебела стена. Аз имам такава полукръгла лъжичка и ви съветвам да си купите, страшно е удобна за избождане.
Може да се ползва и чаена лъжичка, но не е толкова удобно.
Избодените топченца се посоляват и отделят настрани.
Слагате да заври около 2 л. вода с 1 ч.л. сол в тенджера.
Пускаме избодените "чехълчета" (ладийки, корабчета...) да се посварят за около 10 мин. и ги изваждаме да се охладят.
Докато се варят разбъркваме изварата с 2 с.л. зехтин (олио), доматеното пюре, червения пипер, ситно нарязания лук и чесън, и подправките - черен пипер и сол.
Картофките, ако са ситни само се измиват добре, ако са по-едрички се измиват и нарязват на дебели филийки. Картофките, заедно с избодените и осолени топченца от вътрешността на тиквичките се поръсват с 1 с.л. мазнина и 1/2 ч.л. червен пипер и се объркват.
"Чехълчетата" се пълнят обилно с изварената смес и се подреждат в тавичка. Около и между тях се разпределя картофената смес, всичко се поръсва с 1 с.л. мазнина, отстрани се сипва 1/2 чаша вода и се слага да се пече в загрята да 170° фурна, по средата на фурната.
Печенето продължава докато изварената смес започне да получава загар като на новопристигнала блондинка през август на Албена.
За предпочитане е това ястие да се консумира напълно изстинало - много по-вкусно е. Даже на следващия ден е още по-вкусно.
От личен опит най-подходящата гарнитура към него е разбито гъсто кисело мляко, подсолено, с добавката на 3-4 скилидки счукан чесън или подобно количество много ситно нарязан пресен чесън и доста ситно нарязан копър.
А за пиене - за да сме в стил - само чаша доматен сок.

Апропо - в летните горещини това прекрасно и абсолютно диетично ястие може да накара най-върлия месоядец "да обърне резбата" и да стане запален вегетарианец...
