[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Холандски сладкиш с ябълки / Dutch Apple Cake
inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:56 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Ное, 2005 11:56 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е непретенциозна сутрешна закуска, която, ако се направи добре, е много ефектна.

2 1/2 чаши брашно с набухвател (сложих обикновено, като добавих 1/2 ч.л. сода бикарбонат)
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. мляна канела
1/2 ч.ч. захар
50 г разтопено масло
2 яйца (разбити)
2/3 ч. прясно мляко

За украса:
2 сочни и хрупкави ябълки
1 с.л. разтопено масло (пропуснах го)
1/4 ч. кафява захар
1/2 ч.л. мляна канела
от себе си добавих 2 с.л. трици

Фурната се загрява до 200 С.
Намазнява се 23 см кръгла тава (моята е 22 см с подвижно дъно).
В дълбока купа се пресяват брашното с бакпулвера и канелата, добавя се захарта.
В друг съд се смесват разтопеното, но не горещо масло, млякото и яйцата.
Течните съставки се смесват със сухите.
Тестото се изсипва в подготвената тавичка, леко се заглажда отгоре и на повърхността се подреждат ябълките в кръг. В средата остава празно пространство.
Ябълките се намазват с разтопено масло и целият сладкиш се поръсва с кафява захар и канела.

Пече се 45-50 мин или докато клечка, бодната в средата, не излезе суха, без полепнало по нея тесто.

За да стане по-пухкаво тестото, аз разбих белтъците и жълтъците поотделно, с малко захар.
Маслото разбих с останалата захар. Смесих с брашното и жълтъците, после добавих млякото и накрая, когато сместа е хомогенизирана, внимателно добавих и белтъците.

P.S. Благодаря на Крис и Надя за снимката!


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Ное, 2005 5:02 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
А онези там апетитните и недиетични, които се виждат отзад, какво са?


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Ное, 2005 5:16 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Пирожки с каймян пълнеж.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Ное, 2005 8:16 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Пирожки с каймян пълнеж.

А има ли ги нейде из сайта, или да моля бисквитче за рецептата :plz: Какво да правя, като те ми хванаха лакомото око?


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2005 7:59 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ша ма прощавате, ама и в този нидерландски кейк не виждам нещо особено диетично. :lol: Има си захар, масълце, яйца... Точно като за мен! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2005 12:47 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
to4ica написа:
MR.LAZY написа:
Пирожки с каймян пълнеж.

А има ли ги нейде из сайта, или да моля бисквитче за рецептата :plz: Какво да правя, като те ми хванаха лакомото око?

:oops: Те са още в процес на обработка. Има неща за доизпипване, затова, мисля да опитам през почивните дни да ги оправя. Моля ви, изчакайте още малко, за да стане както трябва!

Алеко написа:
Ша ма прощавате, ама и в този нидерландски кейк не виждам нещо особено диетично. Има си захар, масълце, яйца...

Маслото тук е само 50 г, а захарта - 60. Не е като в божествения сладкиш, с който ни почерпи Надя - с 250 г масло :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2005 1:00 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Абе според мен навсякъде маслото може да се замени с маргарин, който се притеснява. Пък и сладкиша не е за наяждане, а за десерт или добавка към кафето, кака, че по-добре да си хапнеш малко с истинско масло, отколкото да изпапаш 1 тава сладкиш с маргарин. Но понеже това е само мое мнение, само аз си го спазвам у нас - иди, че обяснявай на Крис да не яде повече... :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2005 1:07 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Надя написа:
...сладкиша не е за наяждане, а за десерт или добавка към кафето, кака, че по-добре да си хапнеш малко с истинско масло, отколкото да изпапаш 1 тава сладкиш с маргарин. Но понеже това е само мое мнение, само аз си го спазвам у нас - иди, че обяснявай на Крис да не яде повече... :roll:

И аз съм така... Ако ми е вкусно, и с пушка не можеш да ме спреш :oops:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB