Това е непретенциозна сутрешна закуска, която, ако се направи добре, е много ефектна.
2 1/2 чаши брашно с набухвател (сложих обикновено, като добавих 1/2 ч.л. сода бикарбонат)
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. мляна канела
1/2 ч.ч. захар
50 г разтопено масло
2 яйца (разбити)
2/3 ч. прясно мляко
За украса:
2 сочни и хрупкави ябълки
1 с.л. разтопено масло (пропуснах го)
1/4 ч. кафява захар
1/2 ч.л. мляна канела
от себе си добавих 2 с.л. трици
Фурната се загрява до 200 С.
Намазнява се 23 см кръгла тава (моята е 22 см с подвижно дъно).
В дълбока купа се пресяват брашното с бакпулвера и канелата, добавя се захарта.
В друг съд се смесват разтопеното, но не горещо масло, млякото и яйцата.
Течните съставки се смесват със сухите.
Тестото се изсипва в подготвената тавичка, леко се заглажда отгоре и на повърхността се подреждат ябълките в кръг. В средата остава празно пространство.
Ябълките се намазват с разтопено масло и целият сладкиш се поръсва с кафява захар и канела.
Пече се 45-50 мин или докато клечка, бодната в средата, не излезе суха, без полепнало по нея тесто.
За да стане по-пухкаво тестото, аз разбих белтъците и жълтъците поотделно, с малко захар.
Маслото разбих с останалата захар. Смесих с брашното и жълтъците, после добавих млякото и накрая, когато сместа е хомогенизирана, внимателно добавих и белтъците.
P.S. Благодаря на
Крис и
Надя за снимката!