Рецепта за тези, които по една или друга причина не могат да консумират яйца.
100 г течна сметана / за тези, които искат по-малко калории - същото количество обезмаслена извара, претрита през цедка
200 г плодове (череши, ягоди, праскови или каквото има)
300 г кисело мляко
1 с.л. захар или мед
Плодовете се измиват, почистват и пасират с част от сметаната и захарта. Добавя се останалата сметана и се разбива, докато се получи достатъчно гъст крем.
Внимателно се добавя киселото мляко.
Сместа се слага в пластмасова кутия (широка и плитка, за да се стегне по-бързо) и се прибира в камерата или фризера.
"Сладоледът" се разбърква през 1 час. Желателно е да се консумира до 5 часа след приготвянето му, защото растителната сметана (такава използвах аз) става много неприятна на вкус, като е замразена за по-дълго време.
Написах думичката 'Сладолед' в кавички, защото в т.нар. истински сладолед се слагат яйца и прясно, а не кисело мляко 