Мнооого вкусни и страшно лесни за приготвяне кИфтаци. Станаха за около половин час
Диетични са, защото в състава им няма яйца и не са пържени.
Продукти:
1 кг картофи
1 морков, суров
1 малка главичка лук, суров
60 г сирене
40 г кашкавал (може да се замени със същото количество бяло сирене, за повече диетичност)))
5-6 маслини, нарязани на шайби или както ви е удобно
любими подправки за кюфтета (при мен кимион, мащерка, джинджифил и черен пипер)
1 с.л. олио за печене
Приготвяне:
Картофите се измиват с четка и се сваряват (или пекат в микровълновата). Водата им се отцежда и тенджерата се връща на котлона, за да се изпари излишната вода от картофите (сместа не трябва да е водниста, иначе ще се разтече по скарата).
Всички съставки се настъргват на средно или ситно ренде. Сместа се разбърква и ако е прекалено суха, се добят 1-2 с.л. течност (при мен е бира, за пухкавост, но може и вода

)
От сместа се оформят топченца.
Топченцата се сплекват и намазват и от двете страно с олио или зехтин и се мятат на скарата. Внимателно се обръщат, когато се покрият със златиста коричка.
Поднасят се веднага с кисело мляко (недиетичен вариант - орехов сос: орехи, чесън, кисело мляко и олио) и мнооого бира.
Забележка: кюфтетата може да се поднесат и "сурови", като се овалят в ситно нарязан копър или маганоз.
Вместо маслини може да се сложи печена чушка, някакъв колбас или останало месо... Каквото има.