Още се среща като "Мечо" (Мишка)
Блатовете са без яйца, което прави тортата "годна" за диетичния форум. Това беше една от малкото торти без яйца, които открих в нета.
На вкус е много приятна и мека (като престои), а платките могат да се изпекат и като бисквити, стават чудни и хрупкави.
Платки:
1 ч.ч. захар
1 с.л. масло (олио)
1 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.л. сода + 1 с.л. оцет
3 ч.ч. брашно
3 ч.л. какао
За ч.ч. използвах малка кутийка от сметана (от тези от 200 г).
Крем:
3 ч.ч. заквасена сметана
2 ч.ч. захар (достатъчна е 1 ч.ч.)
Глазура:
8 с.л. захар
4 с.л. мляко
6 ч.л. какао
100 г масло
(сложих 70 г горчив шоколад и 2 с.л. пр. мляко)
Приготвяне:
Смесват се захарта, сметаната, маслото или олиото и 1 ч.ч. брашно.
След това, докато тестото още е рядко, се разделя на две. В едната половина се добавя какао (3 ч.л.) и във всяка половина се добавя по още една чаша брашно.
2. Тестото се разделя на 6 части (по3 бели и 3 кафяви), оформя се на топчета се оставя в хладилника.
3. След няколко минути се изважда първото топче и се разточва на кръг, с дебелина 0.5-1 см, набожда се с вилица и се пече в предв. загрята до 200 С фурна, докато леко пожълтее (първо се пекат белите кори, при тях вероятността да изгорят е по-малка).
4. Сметаната се смесва със захарта (аз го правя с вилица - за да не се втечни кремът). Ще останат кристалчета захар, но това не е страшно, захарта ще се разтвори и няма да хруска по зъбите. Всяка кора се намазва обилно с крем, остатъкът се размазва по повърхността на тортата.
5. Всички съставки за глазурата се смесват в тенджерка или касеролка и се кипват. Глазурата се оттегля от огъня и се оставя леко да се охлади. Като започне да се сгъстява, с нея се покрива тортата.
Тортата е най-вкусна на следващия ден.
Източник: кукинг.нет