диетичното в тази рецепта е следното:
- няма добавени мазнини, нито пък нещо се пържено
- доматите, лукът, чесънът и източника на мазнини не се обработват термично
- от сол няма нужда, но ако някой много е примрял, може да си ползва калиева
необходими ще са:
- печени червени чушики (може и от замразените)
- пресни домати (още не съм пробвала със сушени)
- обезсолени кафяви/зелени маслини без костилки или пък ако вече си имате домашно приготвен пастет от тях
- кромид лук
- чесън на скилитки
- босилек (пресен или сушен)
- червен пипер, риган, магданоз (пресен или сушен), куркума, джинджифил (пресен или на прах)
в тефлонов тиган се слага малко вода (зависи колко и колко гъст сос искате), добавят се нарязани печени червени чушки (може и от замразените да се ползват, ако няма или нямаме време за пресните), накъсан пресен босилек или пък сушен такъв (в количество сперед предпочитанията), ситно нарязан пресен или пък сушен магданоз, малко риган, червен пипер за сгъстяване и моите любими куркума и джинджифил (може и пресен). Оставя се да си поври на котлона 7-10 мин. без капака ако има повечко вода. Малко (мах. до 1 мин.)преди да се свали се прибавя ситно нарязан лук и се разбърква. Междувременно сте настъргали на ситно ренде домата/доматите и сте отделили гъстата им част от водата. Прибавяте доматената смес след като сте махнали вече тигана от огъня. Тога е моментът за нарязания на ситно чесън и за маслините/ маслиновата паста (слагате на вкус, като имате пред вид, че от маслините идва единствената мазнина в този сос). Разбърквате добре и вкарвате в употреба блендера - пасирате докато стане еднородна смес. Заради силния вкус на пресния чесън и другите подправки, на практика не се усеща нужда от сол. За "празничен" вариант на този сос може да добавите малко масло и калиева сол.
Мъжът ми, който е фен на всичко пържено и нездравословно, изрази истинско удоволствие от соса в класическия му вид полят върху "пържени" без мазнина и сол патладжани
