Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:47 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 15 Авг, 2007 4:02 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
За да си направите мая без глутен трабва да използвате безглутеново брашно (ориз, церевица, елда, сорго, просо). Сипвате 2 части от брашното в глинен или стъклен съд и добавяте 1,5 части вода. Покрива се с тензух и се държи на студено и тъмно място. Всеки ден за 6-7 дни се добавя 1/4 част вода и 1/3 част брашно и се разбърква добре. Когато в тестото започнат да се образуват мехурчета и придобие сладникаво-кисела миризма, маята е готова. Консистенцията трябва да е течна, но достатъчно плътна за да не се лее между пръстите. Съхранява се в хладилник. За да не се развали, двапъти седмично се добавя брашно.
Мъка е, ама пък е без глутен. Между другото, разбрах, че глутенът става опасен само ако се загрява над 100С, т.е. житните кълнове и вареното жито не би трябвало да са проблем (поне при мен не е).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB