Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:51 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Авг, 2007 10:45 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Това е "перефраза" на добре позната лятна рецепта само че във вариан за диетична кухня, веганство или непоносимост към млякото.

Тиквичките се нарязват на ленти или колца с дебелина 0,5-0,7 см (малко по-дебели от стандартното нарязване за пържене), поставят се в добре загрят тефлонов тиган и се пекат захлупени докато покафенеят, после се обръщат за същата процедура от другата страна.

"Кисело мляко" се приготва по следния начин:
- една голяма кофичка Активия (заради разнообразието от живи бактерии) се прецежда през тензх (аз за удобство позвам три еднакви цедки с диаметър около 10 см поставени една в друга вурху тясна и по-дълбока купа), използва се само оцедената вода, останалото може да направите на "Снежанка" за млечноядните домашни.
- 200 гр. сурово кашу се смилат ситно с машинка за кафе; изсипват се тенджерка и към тях по малко се прибавя вода, като непрекъснато се бърка. Колко вода ще добавите зависи от предпочитанията ви за гъстота на "млякото". Аз слагам около 350 мл. При непрекъснато бъркане сместа се загрява до положение, в което е достатъчно гореща, но все пак спокойно можете да си държите пръста вътре за няколко секунди. По силното загряване (не дай-боже завиране) ще наруши мастните структури на ядките и ще ги направи нестравнимо по-трудно смилаеми. След като достигне желаната температура тенджерката се отстранява от котлона и полека се сипва оцедената вода от млякото кото се бърка непрекъснато, за да остане сместа хомогенна. Полученото се налива в буркани, завива се с кърпа и после с одеало (сгънато на 3-4 ката) и си седи така за през ноща или 6-10 часа. Полученото "кисело мляко" се съхранява в хладилник до 2 седмици (после почва да се вкисва, доказателство, че бактериите са живи :) ). Така се получават две пълни до горе бурканчета от по 315 мл.
- Към желаното количество "мляко" се добавя начукн чесън, ситно накълцан магданоз, по желание малко калиева сол и сок от лимон, ако "млякото" сладни

Вкусът не е 100% като на оригиналната рецепта, но е изключително близък и изключително здравословен :) За "млякото" могат да се използват също бланширани и обелени бадеми (има такива в Била), белен сусам, белени сурови лешници или пък соя (за нея технологията е по-различна и времеемка, тъй като е бобово растение). С кашу обаче вкусът най-моного се доближава до киселото мляко. Нудобствата са цената (ще излезе окло 4 пъти по-скъпо, заради кашуто) и времето за приговяне. Но то със всичко здравословно е така :(


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2007 10:28 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Изпробвах "нова" закваска за "киселото мляко" от кашу и се получи изключителен резултат, който бързам да споделя - много гъсто мляко с малки "кухинки" "вода" - доста сладко и все така тежичко (все пак от ядки е, не от мляко). Когато се използва за сосове се налага повече да се разрежда, горе-долу 50-50 "мляко" и лимон. Иначе се получи случайно: "активията" беше малко начената и за да не губя от обема на суровадката допълних с "родопея" - съотношението беше 2:1 за "активията". И нещо друго забелязах - колкото повече суровадка се изпалзва и по-малко вода, толкова по-твърдо мляко става, ама това не е за учудване ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 3:08 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Айде като съм тръгнала да доплвам тук, още нещо да кажа за това случайно открито гъсто "кисело мляко" - от него става страхотен заместител на лъжицата (или две ;) ) сметана в крем-супите!! На въд изглежда същото, а като се разбърка в супата и разлика във вкуса почти не се долавя.

(Дали пък да не извадя темата за "киселото мляко" отделно?!)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Сеп, 2007 7:49 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Meg написа:
...Дали пък да не извадя темата за "киселото мляко" отделно?!

Дааа!


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Сеп, 2007 4:39 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Благодаря за модераторското насърчение :)
Започнах да работя по две теми:
- мляко, кисело мляко и сметана
- сирена и кашкавали
Изходните продукти са бобови, житни или ядки
Ще се постарая до края на седмицата поне едната тема да е качена


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB