Това е "перефраза" на добре позната лятна рецепта само че във вариан за диетична кухня, веганство или непоносимост към млякото.
Тиквичките се нарязват на ленти или колца с дебелина 0,5-0,7 см (малко по-дебели от стандартното нарязване за пържене), поставят се в добре загрят тефлонов тиган и се пекат захлупени докато покафенеят, после се обръщат за същата процедура от другата страна.
"Кисело мляко" се приготва по следния начин:
- една голяма кофичка Активия (заради разнообразието от живи бактерии) се прецежда през тензх (аз за удобство позвам три еднакви цедки с диаметър около 10 см поставени една в друга вурху тясна и по-дълбока купа), използва се само оцедената вода, останалото може да направите на "Снежанка" за млечноядните домашни.
- 200 гр. сурово кашу се смилат ситно с машинка за кафе; изсипват се тенджерка и към тях по малко се прибавя вода, като непрекъснато се бърка. Колко вода ще добавите зависи от предпочитанията ви за гъстота на "млякото". Аз слагам около 350 мл. При непрекъснато бъркане сместа се загрява до положение, в което е достатъчно гореща, но все пак спокойно можете да си държите пръста вътре за няколко секунди. По силното загряване (не дай-боже завиране) ще наруши мастните структури на ядките и ще ги направи нестравнимо по-трудно смилаеми. След като достигне желаната температура тенджерката се отстранява от котлона и полека се сипва оцедената вода от млякото кото се бърка непрекъснато, за да остане сместа хомогенна. Полученото се налива в буркани, завива се с кърпа и после с одеало (сгънато на 3-4 ката) и си седи така за през ноща или 6-10 часа. Полученото "кисело мляко" се съхранява в хладилник до 2 седмици (после почва да се вкисва, доказателство, че бактериите са живи

). Така се получават две пълни до горе бурканчета от по 315 мл.
- Към желаното количество "мляко" се добавя начукн чесън, ситно накълцан магданоз, по желание малко калиева сол и сок от лимон, ако "млякото" сладни
Вкусът не е 100% като на оригиналната рецепта, но е изключително близък и изключително здравословен

За "млякото" могат да се използват също бланширани и обелени бадеми (има такива в Била), белен сусам, белени сурови лешници или пък соя (за нея технологията е по-различна и времеемка, тъй като е бобово растение). С кашу обаче вкусът най-моного се доближава до киселото мляко. Нудобствата са цената (ще излезе окло 4 пъти по-скъпо, заради кашуто) и времето за приговяне. Но то със всичко здравословно е така
