Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:00 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Авг, 2007 11:11 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
На адреса по-долу има богата информация и рецепти за смески за хляб и тестени изделия без глутен. Неудобството е, че е на английски, но ако някой се интересува ще преведа и пусна някои от предложенията на български. Поне смеските за брашната и някои полезни съвети при приготвянето на хляб и тестени изделия ще пусна на български в най-скоро време.

Homemade GF free mixes


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Авг, 2007 7:31 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Meg, :kiss:

Точно безглутенови и безказеинови рецепти е добре да имаме!


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Авг, 2007 9:57 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Благодаря, biskvitka :)

Направо се разтапям от удоволствие, че ще мога да помагна! Аз самата срещнах толкова трудности с моя начин на хранене, че ако направя търсенето по-лесно за други хора, ще съм извършила едно добро дело :)

Имам достъпни рецепти за избягващите не само глутена, но и казеина и лактозата, както и извлечените мазнини. Зопчвам да пиша :)


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Авг, 2007 10:09 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Ето ги обещаните миксове за безглутенови брашна (превод от www.glutenfree.com, с малко коментари от моя страна):

Брашно за всякаква употреба 1

Смесват се равни части от всички видове безглутеново брашно, което сте успели да намерите (ориз, царевица, просо, сорго, елда, грах, соя, сладък кестен, пр.). Елдата е тежка и със силен вкус, затова е препоръчително с нея да се внимава. Граха и соята все пак са бобови, които по принцип се обработват по друг начин, затова брашното от тях може да бъде трудно смилаемо и се използва само в допълнение към други брашна. По-голямо количество от сладкия кестен е по-подходящо за брашна за сладки тестени изделия.
Сместа от много брашна е най-подходяща за хлябове, палачинки и плодови сладкиши, но за леки сладкиши и бисквити са по-подходящи някои други миксове.

За бухващо тесто на 450 гр. брашно се добавят 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. “crème of tartar” (страничен продукт от производството на вино; може да се замести със същото количество ябълков оцет или лимон). По принцип търговското наименование на сместа от сода бикарбонат и “crème of tartar” е бакпулвер, така че може да се използват съответно 2 ч.л. от него. Добавките трябва много добре да се размесят с брашното.

Брашно за всякаква употреба 2

Тази смес е подходяща за всекидневна употреба, особено за палачинки и бисквити

175 гр или 6 унции (някои мерителни чаши имат разграфяване за "чаени чаши", унции и милилитри) оризово брашно
100 гр или 4 унции царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
175 гр или 6 унции брашно от сорго


„Солена” смес 1

Тази смес образува хомогенно тесто, което бухва добре, ако към него се добави съответен агент. Подходяща е за хляб на самуни и печива.
6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
2 унции или 50 гр. грахово брашно или брашно от елда
2 унции или 50 гр. соево брашно

„Солена” смес 2

6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно или едро смляно царевично брашно (за качамак)
4 унции или 100 гр. брашно от елда

Тази смес е подходяща за тесто за пица, солени кифлички и соленки. Вкусът на брашното от елда е твърде силен за леки и сладки печива.

„Сладка” смес 1

Тази смес е подходяща за „въздушни” сладкиши, бисквити и сладки.

6 унции или 175 гр оризово брашно
6 унции или 175 гр царевично брашно
4 унции или 100 гр. фино картофено брашно
(то обикновено не е 100% картофи, а с добавени протеини и други съставки, които могат да бъдат проблем за хора с алергии и непоносимости към тези съставки; като заместител може да се използва добре сварен картоф, а към тестото се добавя по-малко вода, но трябва много добре да се смеси картофа с другите съставки)

„Сладка” смес 2

Тази смес е подходяща за традиционните френски мъфини, леко овкусени сладкиши и хрупкави бисквитки.

8 унции или 250 гр. оризово брашно
8 унции или 250 гр. брашно от сладък кестен

„Сладка” смес 3

Отлична смес за всякакви „въздушни” сладкиши, мъфини и бисквити. Подходяща и за по-тежките сладкиши с пловове.

8 унции или 250 гр. оризово брашно
8 унции или 250 гр. смлени бадеми

За брашната:
- царевично брашно и едро сляно царевично брашно (за качамак) има във всеки супермаркет
- оризово брашно се намира в някои от по-добре заредените/по-големите супермаркети, както и в диетичните магазини
- брашно от елда се намира само в диетичните магазини
Останалите брашна са почти неоткриваеми на българския пазар (поне засега), въпреки това има начин :)
- брашно от просо (може да замести това от сорго, което пък съвсем не се намира) може да се направи у дома с помощта на електрическа кафемелачка; белено просо на зърна се продава в повечето диетични магазини; за смилането на 250 гр. фино брашно са необходими 5 зареждания на кафемелачката и 10 мин.
- брашно от грах също се получава успешно с кафемелачка (ползва се сух грах!), но трябва да се пресява, защото съдържа и по-едри частици след меленето
При непоносимост към някое от основните брашна (ориз, царевица, сорго, просо) то може да бъде заменено с някое от другите 3.
Брашната от бобови (грах, соя) могат да бъдат заменени със сварени и стрити на каша зърна грах или соя. Трябва обаче добре да се размесят с основните брашна. Предварителното сваряване (след съответно накисване) улеснява усвояването им от храносмилателната система.

В много рецепти за тестени изделия без глутен се препоръчва добавянето на ситно настърган (или смлян с чопър) и пасиран на пюре морков, банан или ябълка. Така се осигурява по-голяма влажност и пухкавост на иначе сбитите безглутенови теста.

Ако се прави хляб само с брашнен микс и вода (евентуално сол) е важно сместта да е консистенция на смес за класически палачинки или малко по-гъста (но все пак течна). Излива се в тефлонова тава и не трябва да е по-дълбока от 1- 1,5 см, иначе кората ще стане твърда, а отвътре ще остане глетиво.

В някои супермаркети, както и в диетичните магазини, има готови безглутенови смеси, но те са само за сладки печива и някои от тях съдържат меко казано особени химически деривати. Цените също са плашещи - от 3-4 лв. за български смеси до 8 лв (!) за кг. немска смес. Предимството им е че бухват добре и правят по-хомогенно тесто (на цената на добавките, естествено).


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2008 1:28 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Ное, 2007 4:55 pm Вто
Мнения: 10
Location: софия
Има и доста други безглутенови брашна ,които не са споменати.Това например се лешниково ,орехово, ленено, сусамово, конопено,кокосово ,от тиквени семки.Всички те са с отлични вкусови качества а и вече ги има на бълг.пазар.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2008 2:04 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Преди 2 седмици се оптах да правя една диета според която трябваше да ям по 3 с.л. овесени трици.Допускаше се също и млечни произведения.И понеже няма сила която да ме накара да ям овесени ядки,както и да ме откаже от хляба,затова си направих хляб от финно смляните овесени ядки,1 белтък,малко мая и сол.Направих си тънки питки,които опекох на сух тиган или с малко зехтин,тип арабски.Стана вкусно ,а колко е полезно може да кажете вие.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2008 3:10 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
миш маш, със сигурност е станало вкусно и е било добро решение за товята диета :) Между другото, в диетичните магазини се продава овесено брашно, с което може да се работи като с всяко друго глутен-съдържащо (има по-малко глутен от пшеницата обаче, т.е. не бухва така хубаво). Преимуществото е в хранителната стойност и факта, че е грубо, не финно бяло.
Безглутеновите смеси (особено ако трябва да са и без мляко и яйца) са истинко предизвикателство и не малка главоблъсканица за хора, които нямат достъп до американския пазар на безглутенови храни или искат да си спестят тоновете добавки в тях.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB