УРА! Успях да направя още по-диетично тофу, и се получи бетер като сирене!!!
Както Бисквитка не веднъж е казвала тук, за манджа без месо най-важно е качеството на продуктите. В случая, соята беше българска и много свежа (дори покълна, макар че не предназначена за кълнене точно тази). Приготвих тофуто по позната технология но БЕЗ да слагам и грам сол! Сложих обаче сокът на един цял лимон на близо три литра соево мляко. Смених и технологията на оцеждане - вместо тензух или марзя (които са 100% памук) бях купила специално 100% лен, необработен и грубо тъкан. Той поема значително по-малко вода от памука и отичането става в пъти по-бързо! Соята наистина беше много качествена, и тофуто стана съвсем бяло - като саламурено сирене. Във вкуса съвсем леко се усеща лимона - по-меко е от купеното тофу и трудно би станало за паниране например, но иначе си стои като блокче в кутията с вода в хладилника. Да видим колко ще издържи като е без сол...