Какво им е диетичното?
- не съдържат глутен
- не съдържат млечни екстракти
- не съдържат захар
- не съдържат извлечени мазнини
- подходящи са и за разделно-хранещите се
Минусът е, че са убийствено вкусни!

Положителното все пак е, че след 2-3 ти става "байгън" и не ти се яде повече
За 12-15 бонбона са необходими:
- 100 грама сурови „сладки” ядки – лешник, орех, бадем
- лъжица-две петмез от фурми (продава се в кутии в арабските и диетичните магазини, съдържа 100% смлени фурми и не е нужно да се държи в хладилник, 500 гр струват около 8 лв., но това е количество поне за половин година!)
- малко какао, косови стърготини, ванилина есенция или ванилин на прах, всякакви други есенции, разтворимо кафе
Приготовление:
Ядките се смилат на много ситно с помощта на електрическа кафемелачка. Изсипват се в удобна за размесване гладка порцеланова или стъклена чиния, добавят се есенциите, разбърква се добре. Прибавя се петмеза от фурми и се размества добре със смлените ядки. Получава се много гъста лепкава и леко мазна смес, която лесно се оформя. Късате си от нея парченца и ги овалвате на топчета в дланите си. Размерът е по-избор. Така приготвените топчета овалвате в кокосови стърготини или какао на прах. Готовите топчета поставяте в кутия от бонбони (аз използва кутийките от сушени смокини, пасват идеално на моя размер топчета) и съхранявате в хладилник, не защото ще се развалят, а защото стават по-твърдички
„Шоколадови” бонбони
Най-подходящи за приготвянето им са лешниците и орехите (или смес от двете). Към смлените ядки се прибавя малко какао на прах (повече какао, по силен шоколадов вкус) и ванилия. Топчета овалвате хубаво в какао
Бонбони „Амарето”
Естествено за тях се ползват бадеми и сурови кайсиеви ядки (повече кайсия, по-силен „амарето” вкус). Към смлените ядки може да се добави ванилия или някаква друга есенция според предпочитанията. Топчетата не се овалват в нищо или пък се овалват в част от смлените бадеми/кайсии, какао или кокосови стърготини
Бонбони „Рафаело”
Тук ядките са само белени бланширани бадеми (175 гр. в Била струват 5,20 лв.). За по- бял цвят петмеза от форми може да се намали за сметка на добавянето на малко фруктоза примесена с вода. Есенцията е ванилия, а овалването е в кокосови стърготини, разбира се
Бонбони „Мока”
Към сместа от смлени лешници/орехи или комбинация от двете, се добавя малко инстатно кафе на прах и ванилия. Топчета се овалват в какао или кокосови стърготини.
Подозирам, че ситни портокалови корички добавени към смес от бадеми и лешници, ще произведат също фантастичен вкус.
За база на тези рецепти съм използвала предложение от „Човешкото хранене” с автор д-р Георги Гайдурков