Исках да направя нещо, което да може да се маже хубаво върху „хляб” и да има апетитен вкус. За моя изненада се получи нещо много близо на вкус до крема-сирене с подправки
Приготвя се тофу по един от многото начини за приготвянето на домашно тофу (може и от купено соево мляко). Тофу-то не се оставя да се оцеди съвсем, за да се маже по-лесно. Консистенцията трябва да е като на свежа извара. За да се получи по-мазно сирене, се добавят смлян белен сусам и смлян белен слънчоглед (електрическата кафемелачка е отлична за целта). Колкото повече ядки, толкова по-мазно – въпрос на вкус. Аз добавих също сладък и лютив червен пипер, и от сушените зеленчуци само „зелените” съставки (т.е. внимавах да не загребвам сушените моркови и лук, които влизат в състава на тази готова смес от СВА; използвах я по простата причина, че съдържа и неща, с които не разполагам като отделна подправка). Разбърква се много добре, за да се омешат хубаво съставките. Като престои няколко часа, става още по-хубаво. Съхранява се в кутия/купа с капак в хладилника (примерно пластмасова кофичка от готова салата). Би могло да се направи и смес с пасирани маслини и съответно други подправки - отново е въпрос на вкус
