Много диетична рецепта:
- съдържа само зеленчуци
- не съдържа извлечени мазнини и сол
- няма термично обработени домати, чесън, маслини
Продукти (за тава с диаметър 25 см. и дълбочина 5 см; 4-5 порции):
- 2 по-малки и не-дебели патладжана
- 2 по-малки и тънки тиквички
- 1 голяма червена чушка
- 2-3 тънки моркова
- праз или кромид лук (според предпочитанията)
- 4-5 сурови култивирани печурки (може и без тях)
- 10-15 обезкостени и обезсолени маслини (може и без тях)
- подправки: сушени зеленчуци
Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 7-8 мм и се оставят за половин час да им изтече горчивия сок (аз ги ръсвам с малко калиева сол, и преди да ги използвам ги измивам). Подреждат се в тавата (с незалепващо покритие) като първо се нареждат плътно по стената й, а после по дъното, поръсват се със сушени зеленчуци. Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина 3-5 мм и се подреждат върху патладжаните. Отгоре се нарязват на кръгчета морковчетата, а чушката – на полумесеци. Отново се поръсва със сушени зеленчуци. Залива се с около 300 мл вода (някъде до средата на дълбочината на тавата) и се пече в предварително загрята фурна (моята работи само на около 220С) за 20 мин. Вади се за малко, за да се наръсят отгоре нарязаните на тънки парченца гъби и зеления лук или друг предпочитан лук. Оставя се да се пече още около 10 мин. След като се извади от фурната се поръсва с нарязаните на кръгчета маслини и се покрива с хартия и кърпа, за да не се изсушат прекалено горните пластове зеленчуци.
Става много вкусно, ако се поднесе с някакъв сос: пр. „кисело мляко” от кашу със счукан чесън, малко сол, нарязан на ситно магданоз и зелен лук (тази смес издържа затворена в стъклен буркан в хладилника около 10 дни) или червен сос от пасирани печени чушки, босилек, настъргани домати, счукан чесън и маслиново пюре (издържа в хладилник около седмица).
Така приготвени зеленчуците запазват цвета си, не се разкашкват и остават богати на вкус (за витамините при над 200С за 30 мин. не съм много сигурна), което ги прави идеални за дебел сандвич
(с малко хляб и много зеленчуци

), който човек може да занесе в офиса за обяд.