[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Течен „шоколад”
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Дек, 2017 9:57 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Авг, 2007 7:27 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
„Шоколад” е в кавички, защото определението за шоколад е смес от какао, какаово масло и захар, а тук няма какаово, или каквото и да е друго „масло”. Захарта обаче е плодова и това я прави много по-лесно усвоима от организма и по-диетична.

Продукти:
за една порция, която би задоволила апетита и на най-големия любител на сладко и шоколад са необходими
- 1 с.л. петмез от фурми (това са смлени на пюре фурми без никакви други добавки, намира се в арабските магазини и някои магазини за диетични храни)
- 1 ч.л. какао на прах
- 2 ч.л. вода

Петмезът се сипва в малка чашка (примерно кафена), добавя се какаото и се разбърква добре. Петмезът е много лепкав и сладък и разбъркването изисква усилие. Получава се доста гъста (като тесто) смес. Добавя се водата и много хубаво се разбърква, за да се разтворят петмезът и какаото. Вкусът е изключително близък до черен шоколад, но много по-сладък. Не е добре да се използва за десерт, но може да се яде до половин час преди друга храна, защото фруктозата се усвоява много бързо, а на разграждането на какаото другата храна не влияе (нито пък то на нея).


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2007 11:32 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Така, без "клъстичко", кое придава плътност на този шоколад?


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Авг, 2007 7:26 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
ами няма никаква нужда от повече плътност :) Петмезът върши тази работа. Естествено, не се сгъстява като се остави в хладилник, а си остава полу-течно (горе-долу като смес за палачинки), но на вкус :ligi: ... изобщо не му липсва "блажничко" :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB